U Varaždinu održana konferencija „Civilna zaštita i sigurnost javnih prostora“

  • Slika PU_V//Zoran Niceno.JPG
  • Slika
  • Slika

U organizaciji časopisa Zaštita, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Varaždinske županije i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, 17. i 18. lipnja 2020. godine u Varaždinu je održana konferencija „Civilna zaštita i sigurnost javnih prostora“.


Na dvodnevnoj konferenciji prisustvovalo je oko 100 sudionika iz Hrvatske, uglednih stručnjaka za sigurnost i civilnu zaštitu.

Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin tom je prilikom iskazao zadovoljstvo trenutnom situacijom.
„S obzirom da županijski Stožer ima preko sebe 95 posto resursa zdravstvenog sustava – od Opće bolnice, primarne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu medicinu, mogu biti sretan da nije bilo proboja virusa u zdravstveni sustav i da smo se zaustavili na brojci od 47 oboljelih. U početku je bilo nekih situacija jer nije bilo razrađenih protokola, trebalo je donijeti važne odluke, trebalo je hrabrosti i mudrosti, javnost dobiti na svoju stranu, a trebalo je i informirati. Naposljetku, možemo podvući crtu i reći da smo naučili puno, spremni smo za bilo kakve ugroze slične vrste, ali nadamo se da ih neće biti. Pokazali smo koordinaciju koja nam ubuduće može samo pomoći“ rekao je Vugrin.

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar u uvodnom je govoru istaknuo:  „Možda se, kad nije bila kriza, cijeli sustav civilne zaštite ipak uzimao olako. Međutim, ova pandemija je pokazala da možemo dobro djelovati u kriznim situacijama i ja sam, kao načelnik Stožera civilne zaštite Grada Varaždina, jako zadovoljan sa svim svojim suradnicima i operativnim snagama. Bez obzira što su mjere popustile, naša civilna zaštita je i dalje aktivna i to u punom sastavu, i Stožer i operativne snage. Grad Varaždin je pokrovitelj ove konferencije na kojoj ćemo malo raspraviti o svim aspektima, kako se boriti s takvim krizama i kako djelovati. Naravno, tu imamo i ono što je sad malo palo u drugi plan, a to je migrantska kriza i svi izazovi koji nam tu predstoje. Danas ćemo vidjeti što smo u jeku krize možda krivo napravili, odnosno što možemo bolje napraviti. U ovakvim kriznim situacijama teško možete predvidjeti neke poteze. Iskreno se nadam da drugi val neće biti u ovakvom obujmu kao prvi, ali vidjeli smo da treba mijenjati zakonodavni okvir i da lokalnoj upravi treba dati više slobode u odlučivanju. Mislim da treba zahvaliti građanima i svim operativnim snagama da smo ovu krizu, zasad, uspješno prebrodili“.

Hrvatska se zadnjih mjeseci borila s pandemijom u čijem je obuzdavanju ključnu ulogu odigrala civilna zaštita. Neke od tema koje  su se obrađivale na konferenciji su uloga civilne zaštite u narednom razdoblju i spremnost lokalnih zajednica na nove izazove.

Predavački dio konferencije otvorio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut s temom „Aktivnosti u borbi protiv širenja koronavirusa“, dok je načelnik Uprave za granicu  Ravnateljstva policije Zoran Ničeno izlagao na temu „Sigurnost granica i izazovi Schengena“.

Drugog dana konferencije, između ostalih izlaganja, voditelj Službe za granicu Policijske uprave varaždinske Robert Rožmarić, održao je predavanje na temu „Stanje nezakonitih migracija u Varaždinskoj županiji“.

Tom je prilikom prikazao  podatke o stanju kretanja nezakonitih migracija u proteklih pet godina na području Varaždinske županije, kakva je ugroženost i koji su učinci po sigurnost naših građana. Govorio je i o aktivnostima policije, prvenstveno granične policije u sprječavanju nezakonitih migracija, pronalaženju i hvatanju krijumčara ljudi te općenito u podizanju razine sigurnosti građana na varaždinskom području.

Kako je zaključio Rožmarić, usprkos migracijskom valu koji se događa posljednjih godina, varaždinska se policija uspješno nosi sa izazovima te iako se bilježi porast migranata, bilježi se i porast otkrivanja, hvatanja i privođenja pravosudnim tijelima vodiča i pomagača, jednom riječju krijumčara ljudi, dok su rizici ugroženosti po sigurnost naših građana vrlo mali.
 
 
 
 
 
 
 

Stranica