U PU varaždinskoj svečano otvorena izložba ratnih fotografija Ivice Doleneca

  • Slika PU_V/vijesti/2019/Izložba Ivice Doleneca//1-P2050473.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U petak, 22. studenog, u  dvorani Policijske uprave varaždinske otvorena je izložba ratnih fotografija Ivice Doleneca

Varaždinac Ivica Dolenec rođen je 1954. godine. Do Domovinskog rata, radio je kao profesionalni novinar-urednik i fotoreporter. Od rane mladosti zaljubljenik je u dokumentarnu fotografiju te je sudjelovao na mnogim zajedničkim izložbama. Više godina bio je suradnik s fotografom svjetskog glasa Stephanom Lupinom. 1990. godine postao je glavni urednik „Varaždinskog glasnika“. Od samog početka ratnih sukoba, postaje dragovoljac Domovinskog rata, nakon čega prelazi profesionalno u HV te sudjeluje kao časnik u mnogim akcijama. S prijateljem i kolegom Ivicom Baksom, slikom i perom izvještava s mnogih bojišnica i tako širi istinu o Domovinskom ratu. Iako u mirovini, i dalje nastavlja svojim bogatim dokumentarnim fundusom doprinositi očuvanju istine o hrvatskoj borbi za slobodu i samostalnost.
 
Na otvorenju izložbe okupili su se članovi obitelji poginulih i nestalih policajaca Policijske uprave varaždinske, ratni zapovjednici i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici lokalne uprave i samouprave, djelatnici svih organizacijskih jedinica Policijske uprave varaždinske, predstavnici medija te drugi gosti.

Izložbu je otvorio načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić koji je tom prilikom istaknuo „U Policijskoj upravi varaždinskoj odlučni smo u nastojanjima širenja istine i očuvanju digniteta Domovinskog rata, kao i vrednovanju uloge hrvatskih branitelja u stvaranju Domovine,  posebno onih koji su na oltar Domovine položili najvrjednije što su mogli, svoje živote. Tako je u tijeku realizacija projekta izgradnje Spomen obilježja za 37-ero poginulih i nestalih policajaca Policijske uprave varaždinske u sjedištu Policijske uprave.
I ova je izložba također jedan dio tih nastojanja, a upravo su iz tog razloga  danas s nama i mladi policajci i policajke. S obzirom na bogati fundus fotografija koje je gospodin Dolenec snimio u Vukovaru, tijekom Varaždinskih dana rata, kao i na mnogim drugim ratištima diljem Lijepe naše, izuzetno sam sretan što eto danas imamo prigodu svi zajedno vidjeti jedan mali djelić tih fotografija“
zaključio je načelnik Benčić.

Okupljene su također pozdravili i general Željko Dvekar, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac te saborski zastupnik Anđelko Stričak, koji je i sam bio sudionik Domovinskog rata kao pripadnik Specijalne jedinice policije „Roda“.

U svom obraćanju, recezent izložbe, prijatelj i suborac autora Doleneca, Ivica Baksa je istaknuo „Ako se ne zna što je istina, onda se ne može ni razlučiti ni što je dobro, a što zlo, što je pravedno, a što nepravedno. I na kraju tko je bio u pravu, a tko u krivu. Upravo vjerna fotografija oslobađa čovjeka dileme i prikazuje istinsko događanje. Snagom mudrosti i domoljublja, Hrvatska je časno pobijedila te postala slobodna i nezavisna, a njezina je sudbina u našim rukama. Hvala Bogu, dosanjali smo taj san, kojeg nažalost, mnogi narodi još očekuju. Je li on onakav kakav smo priželjkivali ili je stvarnost dodala gorčinu, ostavljam svakome na prosudbu“  rekao je Baksa.

Prisutnima se obratio i autor fotografija Ivica Dolenec koji se prisjetio kako je ratištima od Vukovara, Varaždina, Petrinje, Slunja i mnogih drugih diljem Lijepe naše, prošao, uz pušku „naoružan“  i fotoaparatom. Tako je nastalo na stotine ratnih fotografija, od kojih je 400-tinjak predao Hrvatskom dokumentacijsko-memorijalnom centru Domovinskog rata dok je dio kod posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića. Na fotografijama izloženim u Policijskoj upravi su uglavnom varaždinski policajci i drugi branitelji, tako da je izložba vrijedan doprinos vrednovanju njihove uloge u stvaranju Domovine.

Ova je izložba postavljena kao znak pijeteta  prema varaždinskim braniteljima, osobito policajcima koji su prvi krenuli u  obranu Domovine, posebno ranjenima i zarobljenima. Oni dobro znaju kako je bilo, ali i novi naraštaji trebaju znati da su varaždinski policajci držali važne pozicije na Sajmištu i drugim mjestima u Vukovaru, kao i drugim dijelovima zemlje. Ti su dečki dali mnogo za Hrvatsku, a neki i sve, i to mora biti vječno u mislima i generacija koje dolaze“ rekao je Dolenec  te najavio fotomonografiju „Istina o Domovinskom ratu“.

Okupljenima je ispričao  događaj iz listopada 1991. godine, kada je njegov kolega Baksa, vidjevši napore liječnika u spašavanju života brojnih ranjenika, svojim osobnim vozilom otišao iz Vukovara po pomoć, kako se mislilo, u Osijek ili Vinkovce. No, vratio se nakon nekoliko dana iz Njemačke s mobilnim rendgenom i drugom medicinskom opremom,  zahvaljujući pomoći svoje sestre koja je radila u klinici Schwarzwald. Zapovjednik saniteta tom je prigodom napisao zahvalu  varaždinskim policajcima i građanima tadašnje Općine Varaždin, koja je zahvalnica nedavno pronađena u arhivi te je Dolenec istu uručio Ivici Baksi.
 
Izložbu je svojim nastupom, izvođenjem hrvatske himne i nekoliko pjesama, uveličao Tamburaški sastav „Biseri“. Članovi ovog tamburaškog sastava su hrvatski branitelji i to većinom policajci – branitelji Vukovara, zatočenici srpskih logora. Iako svi početnici u muzičkim vodama, članovi „Bisera“ pod vodstvom profesorice Nevenke Pandža, s velikim entuzijazmom vježbaju sviranje i gostuju diljem Lijepe naše. U izvođenju pjesme Rane devedesete pridružio im se i  pjevač Ivica Pepelko.
 
 
 
 
 

Stranica