Sigurnost pješaka u prometu

  • Slika PU_V/vijesti/2019/pjesaci1//DSCF2155.JPG
  • Slika
  • Slika

Pješaci su najbrojniji  sudionici u Varaždinskom prometu, koji u pravilu kod događaja prometne nesreće prolaze uvijek s zadobivanjem ozljeda,  bez obzira tko ju je svojom pogreškom izazvao. Pješaci su sudjelovali

Foto: PU varaždinska

Pješaci su najbrojniji  sudionici u Varaždinskom prometu, koji u pravilu kod događaja prometne nesreće prolaze uvijek s zadobivanjem ozljeda,  bez obzira tko ju je svojom pogreškom izazvao. Pješaci su sudjelovali u 15 prometnih nesreća i u svakom događaju došlo je do njihovog stradavanja ili ozljeđivanja. Ove godine smrtno nije stradao niti jedan pješak, petero ih je zadobilo je teške, a deset pješaka lake tjelesne ozljede. Najopasnije je prelaziti cestu izvan obilježenog prijelaza za pješake, međutim ni «zebre» nisu mnogo sigurnije za pješake jer se prometne nesreće događaju i na obilježenim pješačkim prijelazima. Upravo prometne nesreće na pješačkim prijelazima ukazuju da se suživot pješaka i vozača u prometu mora odvijati na pravilan i organizirani način.

U cilju smanjenja stradavanja navedene kategorije sudionika u prometu,  jučer, 2. srpnja od 7 do 11 sati na području Postaje prometne policije Varaždin provedena je akcija „Pješaci“. Cilj akcije bio je utvrditi poštuju li pješaci obilježene pješačke prijelaze, prometnu signalizaciju, te isto tako poštuju li vozači motornih vozila obvezu zaustavljanja stupi li pješak na obilježeni pješački prijelaz. Ukupno je utvrđeno 18 prometnih prekršaja, i to;  8 prekršaja nepropuštanja pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu koji su počinili vozača motornih vozila, a isti su utvrđeni  putem video nadzora, dok je utvrđeno i 10 prekršaja koji su počinjeni od strane pješaka. Tijekom provođenja aktivnosti, policijski službenici sudionicima u prometu dijelili su i promotivni letak u kojem se nalaze korisni savjeti o ponašanju u prometu za pješake ali i za vozače vozila.    

Stranica