Sigurna vožnja mopedima i motociklima

Slika PU_V/vijesti/2012/03/15/1moto.jpg

Foto: PU varaždinska

Prestankom zimskih uvjeta na cestama i nastupanjem povoljnih uvjeta za vožnju motocikala i mopeda,  aktualizira se problem sigurnosti prometa navedene skupine sudionika. Vezano uz navedeno, u srijedu, 14. ožujka u prostorijama Policijske uprave varaždinske održan je radni sastanak predstavnika Odjela policije i policijskih postaja PU varaždinske sa predstavnicima svih 11 moto udruga s područja Županije varaždinske, na kojem je propagirano poželjno ponašanje motociklista i mopedista u prometu te su dogovorene zajedničke aktivnosti radi njihove zaštite u prometu u 2012. godini.

Tom je prilikom voditelj Pododsjeka za sigurnost cestovnog prometa Danijel Posave iznio statističke pokazatelje o stradavanju mopedista i motociklista u protekloj, 2011. godini, iz kojih je vidljivo da je na području Republike Hrvatske protekle godine u prometu smrtno stradalo 86 sudionika na motociklu i mopedu, a što je za 23% više u odnosu na godinu ranije.

Na području Županije varaždinske u protekloj godini smrtno je stradao samo  jedan motorist, a i ostali pokazatelji o stradavanju motociklista i mopedista su u povoljnom trendu, obzirom da se bilježi smanjenje po svim kategorijama prometnih nesreća i stradavanja u njima. Predstavnici svih moto udruga iznijeli su podatke o broju članova te o planiranim aktivnostima za ovu godinu, od moto susreta, defileja, blagoslova motora, humanitarnih aktivnosti i drugo. Isto tako, predstavnici pojedinih moto udruga, tom su prilikom izrazili nezadovoljstvo radi naplate troškova oko osiguranja moto susreta od strane policijskih službenika, te je zajednički dogovoreno da će se svaki moto susret pravovremeno iskoordinirati od strane policije i organizatora s ciljem poduzimanja adekvatnih mjera i radnji na zaštiti sudionika u prometu.

Također sa svrhom veće sigurnosti prometa na cestama vezeno uz ove kategorije sudionika, u utorak, 13. ožujka na karting stazi u Novom Marofu, održan je trening sigurne vožnje za sve policijske službenike motocikliste koji će do kraja ove godine obavljati službu nadzora i upravljanja prometom na motociklima. Osim treninga sigurne vožnje, policijskim službenicima je od strane instruktora vožnje održano i predavanje na temu sigurne vožnje motociklom.



Stranica