Policijski službenici prisustvovali obilježavanju Svjetskog dana Roma Varaždinske županije

Slika /PU_V/vijesti/2024/Obilježavanje dana roma.jpg

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin odazvali su se pozivu predsjednika vijeća nacionalne manjine Općine Petrijanec, Zdenka Oršoša, i prisustvovali obilježavanju Svjetskog dana Roma Varaždinske županije, koje je održano u četvrtak, 4. travnja, u popodnevnim satima, u Gornjem Vratnu.

Foto: PU varaždinska

Obilježavanju su prisustvovali načelnik PP Varaždin, Leonardo Sakač, policijski službenik za poslove policije Elvir Šegović i vođa sektora Sandro Špiranec.

Obilježavanju su također prisutvovali Saborski zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi, saborski zastupnik Predrag Štromar, načelnik općine Cestica Mirko Korotaj i predstavnici Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA“.

Načelnik PP Varaždin, Leonardo Sakač, primio je zahvalnicu predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Varaždinske županije Eduarda Oršoša, povodom Svjetskog dana Roma Donjeg i Gornjeg Vratna.
Svjetski dan Roma se svake godine diljem svijeta obilježava 8. travnja.

Datum je to koji je odabran kako bi se podsjetilo na prvi Svjetski kongres Roma održan u Londonu 1971. godine, na kojem je najbrojnija nacionalna manjina u Europi odlučila o važnim odrednicama svojeg identiteta - službenoj romskoj zastavi, romskom jeziku - romani chibu, romskoj himni - Đelem, đelem te o prihvaćanju naziva Rom što na romskom znači „čovjek“. Isto tako je to dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

Čestitamo Svjetski dan Roma svim našim sugrađankama i sugrađanima romske nacionalne manjine.
 
BAXTALO MAŠKARTHEMUTNO DIVE E ROMENGO!
CESTITJESK ZUVA ALU ROMILOR!

Stranica