​Počela preventivna akcija „Petarde nisu igračke!“

  • Slika \PU_V\vijesti\2021\Petarde nisu igračke\Mir i dobro.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i ove godine provodi operativnu akciju „Mir i dobro“ na području cijele države, a Policijska uprava varaždinska je na dan početka akcije, 15. prosinca, najavila i preventivnu aktivnost „Petarde nisu igračke!“ ispred jumbo plakata akcije u Međimurskoj ulici u Varaždinu.

Ova preventivna aktivnost ima za cilj upozoriti javnost na opasnosti koje prijete kod korištenja pirotehnike i senzibilizaciju na nove odredbe Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, koje su na snazi od 26.12.2020. godine.
 
Tim je Zakonom uvedena novina da građanima više nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika za osobne potrebe (kategorije F2 i F3). Ostala dozvoljena pirotehnička sredstva dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja (žabice, fontane, vatrometi i drugo).

Uporaba dozvoljenih pirotehničkih sredstava Zakonom je dozvoljena samo od 27. prosinca do 1. siječnja.

Za nepoštivanje navedenih odredbi, propisane su novčane kazne za fizičke osobe u iznosima od 1 000 do 15 000 kuna.
 
U preventivnu aktivnost „Petarde nisu igračke!“ uključeni su partneri: Grad Varaždin i Zaklada za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ te  suradnici: Varaždinska županija, Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina, Udruga za zaštitu životinja „Spas“ Varaždin, Opća bolnica Varaždin i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije gospodin Zlatko Dalić.
 
Preventivnu su aktivnost najavili načelnik Policijske uprave varaždinske  Predrag Benčić i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković.
 
Načelnik Benčić tom je prilikom izjavio: „ Pozivam sve građane naše Županije da ne koriste pirotehnička sredstva ne samo zbog zabrane korištenja takvih sredstava, ne samo zbog visokih propisanih kazni, nego i da nam ove godine blagdani koji su pred nama proteknu u mirnom ozračju. Nemojmo dozvoliti da nam djeca koriste petarde jer one mogu uzrokovati teške opekline i druge ozljede“.
 
Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković pozvao je Varaždince da ne koriste pirotehnička sredstva i dodao: "Varaždinke i Varaždinci, provedite ove blagdane u miru, dostojanstveno, bez bacanja petardi. Brinimo brigu, ne samo o sebi, već i o onima koji o nama ovise.“

Stranica