Nizom aktivosti obilježen 5. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

  • Slika \PU_V\vijesti\2024\5 Nacionalni dan sigurnosti prometa\DSC_4963.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijska uprava varaždinska obilježila je u ponedjeljak, 21. listopada, 5. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

Foto: PU varaždinska i Varaždinske vijesti

Obilježavanje je započelo u 10 sati na Franjevačkom trgu u Varaždinu, gdje je održana simulacija očevida prometne nesreće i prikaz pomoći unesrećenom motociklistu. Simulaciji su prisustvovali:  župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić, predsjednik županijskog Savjeta za sigurnost prometa na cestama dr.sc.Zvonimir Sabati, predstavnici moto-klubova, auto-škola, osiguravajućih društava te učenici i nastavnici srednjih škola s područja Varaždina.

Načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić tom je prilikom istaknuo kako se bilježi pad smrtno stradalih osoba u prometu u odnosu na prošlu godinu u istom razdoblju. Dodao je da je na području Varaždinske županije registrirano 2 560 motocikala, što je trend koji je u porastu.

Imamo 150 motocikala više nego što smo imali prošle godine. Ove godine je bilo 35 sudionika prometnih nesreća s motociklima, oni čine oko četiri posto ukupnog broja prometnih nesreća. U tom broju nesreća s motociklima imamo smanjenje smrtno stradalih, smanjenje teško ozlijeđenih i teških prometnih nesreća“  rekao je Benčić.

Dodao je da se upravo zbog trenda povećanja registriranih motocikala na području Varaždinske županije, mora nastaviti sa zaštitom motocikala, i to kroz represivne aktivnosti, odnosno kroz ciljane aktivnosti i lokalne akcije koje provodi policija, a ono što je još bitnije, to je preventiva.

Preventivne aktivnosti zajedno s udrugama moto klubova i autoškolama provodimo tijekom cijele godine i u tom trendu ćemo nastaviti i dalje. Apeliram ovom prilikom na sve vlasnike motocikala da doista poštuju prometne propise, da ne voze pod utjecajem alkohola, da koriste zaštitnu opremu, da upravljaju motociklima s važećom vozačkom dozvolom i da svi ti motocikli budu tehnički ispravni i registrirani“ zaključio je načlenik Benčić.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak iznio je statističke podatke o prometnim nesrećama, kazavši kako se u Hrvatskoj od 1970. godine, otkako se vodi statistika, dogodilo 2 687 797 prometnih nezgoda, u kojima je ozlijeđeno 949 tisuća osoba i od toga je 46112 osoba smrtno stradalo.

Upravo zbog toga Varaždinska županija poduzima sve što je u našoj moći da ta sigurnost bude što veća, bolja i kvalitetnija. O tome nam govore brojna ulaganja u obnovu ili izgradnju cesta, a isto tako, održavamo tijekom godine cijeli niz akcija kojima apeliramo da svi sudionici u prometu vode brigu, kako o sebi, tako i o ostalim sudionicima“ istaknuo je župan Stričak.

Predsjednik županijskog Savjeta za sigurnost prometa na cestama dr.sc.Zvonimir Sabati, apelirao je s obzirom na to da je današnja tema Nacionalnog dana sigurnosti na cestama posvećena motociklistima,  da edukacija bude važan čimbenik sigurnosti na cestama.

To znači da se od malih nogu, čak i od vrtića počinje ozbiljnije raditi na edukaciji mladih zbog sigurnosti u kasnijoj životnoj dobi. Nadam se jednako tako da će sudionici cestovnog prometa čuti čitav niz poruka koje će im danas i preko nacionalnih medija biti upućene i da će razmisliti o svemu jer svi želimo veću sigurnost u prometu“  istaknuo je Sabati.

Uslijedila je javna tribina u palači Herzer, na kojoj je  prezentirano stanje sigurnosti u cestovnom prometu na području Varaždinske županije, s osvrtom na ponašanje vozača motocikla.

Teme ovogodišnje javne tribine bile su:
  • Komparativna analiza dva Nacionalna plana te sudjelovanje motociklista u cestovnom prometu na području PU varaždinske, koju je prezentirala policijska službenica za promet u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave varaždinske Petra Bosilj
  • Prikaz provedene ankete - Kako srednjoškolci doživljavaju motocikl i uvjete za upravljanje motociklom održale su Snježana Klarić i Andreja Lacković iz Strojarske i prometne škola Varaždin
  • Infrastrukturne mjere koje transformiraju vožnju motocikla u sigurnu avanturu, prezentirala je Nives Domjan Kačarević iz Sveučilišta Sjever
  
Podsjetimo, ovogodišnja kampanja provodi se u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. - usmjerena je na sigurnost motociklista i nosi naziv  „Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača“.

Naime, unatrag nekoliko godina izrazito se povećao broj smrtno stradalih motociklista (vozači i putnici), a trend se nastavio i u ovoj godini. Osim s nepažnjom, brzinom i uobičajenim prometnim prekršajima povezanima s motociklistima, ovo povećanje smrtno stradalih motociklista se povezuje i s izrazito blagom zimom i praktički neprekinutom sezonom korištenja motocikala. Također, uočljiv je podatak prema kojem je unatrag deset godina broj registriranih motocikala na području Republike Hrvatske povećao za 66,4% (31.12.2014. - 59.643 registriranih motocikala, a 31.12.2023. - 99.266 registriranih motocikala). Povećanje se nastavilo i u ovoj godini, u kojoj je do 31.8.2024. godine evidentiramo 10.527 registriranih motocikala više ili 10,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (31.08.2024. - 108.824, a 31.08.2023. - 98.297 registriranih motocikala).

Tijekom godina provedbe preventivnih i represivnih aktivnosti, suradnjom s drugim nadležnim subjektima, izmjenom zakonskih odredbi te drugim aktivnostima policije, postignuti su određeni rezultati i to prvenstveno u značajnom smanjenju smrtno stradalih u prometu. Međutim, povećanje broja registriranih motocikala, produljena sezona vožnje, ali i nepažnja drugih vozača dovode do sve većeg broja nesreća u kojima sudjeluju i stradavaju motociklisti. Stoga su poštivanje prometnih pravila, korištenje zaštitne opreme te pažnja i odgovornost svih sudionika na cesti ključni za smanjenje rizika i povećanje sigurnosti motociklista.
  
Ovogodišnja kampanja promovira 12 najvažnijih pravila za vozače svih kotača:
 
12 PRAVILA ZA VOZAČE SVIH KOTAČA

Poštuj prometna pravila jer spašavaju živote.
Poštivanjem prometnih pravila čuvaju se životi motociklista, ali i svih drugih sudionika u prometu.
 
Brzinu prilagodi ograničenjima i uvjetima na cesti.
Čak 43,1% smrtno stradalih osoba u protekloj godini stradalo je zbog vozača koji nisu poštivali ograničenja brzine i /ili vožnju prilagodili uvjetima na cesti.
 
Vozi na propisanoj udaljenosti.
Održavajući propisanu udaljenost u vožnji, osigurava se dovoljno vremena i prostora za reagiranje u slučaju nepredviđenih okolnosti.
 
Poštuj „zebru“, propusti pješaka.
Nailazak na pješački prijelaz zahtijeva posebnu pažnju i obazrivost vozača. Obvezno je zaustaviti se i propustiti pješake.
 
Slalom vožnju prepusti skijašima.
Slalom vožnja, nepropisno pretjecanje, naglo mimoilaženje te obilaženje opasne su radnje vozilom koje ugrožavaju motocikliste i druge sudionike u prometu.
 
Ne vozi pod utjecajem alkohola.
Više od petine prometnih nesreća sa smrtnim ishodom u protekloj godini prouzročili su vozači motornih vozila pod utjecajem alkohola.
 
Kacigu nosi na glavi, ne ispod sjedala.
Protekle godine zabilježeno je gotovo 20% više prekršaja nekorištenja zaštitne kacige u odnosu na 2022. godinu.
 
Dok voziš, usredotoči se na vožnju.
Telefoni, slušalice i drugi uređaji ometaju pažnju vozača. Oči je potrebno držati na cesti, a ruke na volanu. Pozivi i poruke mogu pričekati.
 
Vodi računa o svojoj vidljivosti u prometu.
Svjetla na vozilu trebaju biti upaljena danju i noću. Korištenje reflektirajućeg prsluka povećava vidljivost motociklista drugim vozačima.
 
Koristi vozilo za koje posjeduješ važeću vozačku dozvolu.
Vozač je osposobljen za upravljanje samo onim vozilom za koje posjeduje važeću vozačku dozvolu. U svim ostalim slučajevima on „precjenjuje“ svoje sposobnosti i dovodi u opasnost sebe i druge.
 
Ne skrivaj svoje registarske pločice.
Skrivanjem registarske pločice čini se prekršaj, ali i preuzima uloga vozača koji ne planira voziti prema propisima.
 
Redovito održavaj svoje vozilo.
Broj vozača sankcioniranih zbog upravljanja tehnički neispravnim motornim vozilom porastao je u 2023. za čak 46%.
 

Stranica