Najava izložbe policije u Gradskom muzeju Varaždin

Slika /PU_V/vijesti/2024/Muzej policije/Budi zakon - muzej slika smanjena.jpg

U četvrtak, 26. rujna u 13 sati, u Gradskom muzeju Varaždin u  Palači Herzer, Franjevački trg 10, održat će se izložba Muzeja policije pod nazivom Budi zakon! Jučer - danas - sutra.

Izložba u suradnji Muzeja policije i Gradskog muzeja Vartaždin pruža priliku za istraživanje mnogih aspekata policijskog rada.

S obzirom na brojnost izložaka i veličinu prostora na kojem su raspoređeni, ovo je dosad najveća „policijska izložba" izvan Muzeja policije, na kojoj će posjetitelji moći zaviriti u svijet policijskih tehnika i metoda, od najranije povijesti do suvremenog doba. Kroz nju se prati razvoj redarstvenih snaga na području Hrvatske od 9. stoljeća do danas, s istaknutim ključnim promjenama od sredine 19. stoljeća.

Posebno mjesto pripada Varaždinskoj građanskoj gardi, kao i ulozi policije u Domovinskom ratu, s naglaskom na Specijainu jedinicu policije „Roda" i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora - podružnica Varaždinske županije. Medu izlošcima je raznolika zbirka oružja, u kojoj su i primjerci hrvatske proizvodnje iz ranih 90-ih godina prošlog stoljeća, kao i oprema i odore te nekoliko policijskih vozila.

U dijelu postava pod nazivom Ljepota lažnog sjaja bit će izložena krivotvorena djela poznatih svjetskih umjetnika i hrvatskih velikana, kao i krivotvorene novčanice, osobni dokumenti i isprave.

Nezaobilazna je i Zagrebačka škola poligrafa, koja je u drugoj polovici 20. stoljeća Hrvatsku postavila na vodeću poziciju u kriminalističkim istraživanjima u bivšoj Jugoslaviji. Na izloženom poligrafu posjetitelji će se imati prilike uvjeriti i kako taj uređaj radi.

Zbirka kriminalističke tehnike bit će predstavljena u prostoru koji simulira mjesto događaja teškoga kaznenog djela, omogućujući posjetiteljima da dožive situacije s kojima se policijski službenici svakodnevno suočavaju.

Dio izložbe posvećen navijačima prikazuje fotografije policijskog postupanja na sportskim natjecanjima, te jasno razdvaja prave navijače od huligana. Izloženi su i zaplijenjeni rekviziti koji nemaju veze sa sportom niti s pravim navijanjem.

Ne propustite priliku i uronite u fascinantan svijet policijskog rada i povijesti!

Stranica