​Na gradskom groblju u Varaždinu položeni vijenci povodom obilježavanja vojno – redarstvene operacije „Bljesak“

  • Slika \PU_V\vijesti\2024\Akcija Bljesak polaganje vijenaca\300424_bljesak_2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U utorak, 30. travnja, kod Križa branitelja na Gradskom groblju u Varaždinu,  povodom obilježavanja vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje.

Foto: Varaždinska županija

Zajednički vijenac Varaždinske županije i Grada Varaždina u pratnji Husarske garde i Varaždinske građanske garde položili su župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki te izaslanstvo Policijske uprave varaždinske u kojem su bili načelnik Policijske uprave Predrag Benčić, njegov zamjenik Dalibor Božić te voditelj Službe za javni red i sigurnost Robert Rožmarić.

Vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ započela je 1. svibnja 1995. godine, a u njoj je oslobođeno 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb - Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

U svim vojno-redarstvenim operacijama koje su se odvijale u obrani i oslobađanju naše Domovine sudjelovale su varaždinske ratne postrojbe, između ostalog i 104. brigada Hrvatske vojske i Specijalna jedinica policije Roda te postrojbe policije koje su potom uspostavile policijske postaje i dalje, nakon same operacije, vodile brigu o sigurnosti svih koji su se nakon te operacije zatekli na tom području“ istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Kao što vam je već poznato, operacija je trajala svega 32 sata, oslobođeno je oko 500 kvadratnih kilometara okupiranog područja, u njoj je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih policajaca i vojnika, 51 je poginuo ili smrtno ranjen, 162 ranjena, dakle govorimo o ogromnoj žrtvi za slobodu naše Domovine. Stoga hvala svima koji su sudjelovali u toj operaciji, a zahvaljujem i svima koji su danas ovdje, kako bismo se zajedno prisjetili tih dana“ rekao je župan Stričak.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković istaknuo je da se i ove godine obilježava veličanstvena pobjeda, najava „one najveće koja je uslijedila”.

”Bljesak” je bio nagovještaj velike „Oluje” koja je konačno oslobodila hrvatski teritorij i možemo biti zahvalni našim braniteljima, svim Varaždinkama i Varaždincima koji su sudjelovali u „Bljesku” koji su tada dali svoju žrtvu, pa i svoje živote, za početak oslobađanja naše domovine Hrvatske. Hvala svim obiteljima i svima onima koji su u to vrijeme bili u toj akciji. Želim da dostojanstveno obilježimo 1. svibnja, dan kada je krenula ta akcija, a na ovaj način odajemo počast svim zaslužnima za tu akciju“  rekao je Marković.

Molitvu za sve poginule, preminule i nestale predvodio je vlč. Ivica Horvat, dok je tijekom polaganja vijenaca mirozov na trubi izveo prof. Tomislav Ratković.

Stranica