Maturantika od 24. do 26. svibnja: mimohod maturanata ulicama Varaždina, ples quadrille i program u Parku mladih

  • Slika \PU_V\vijesti\2023\Najava maturantike\20230518_142807.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Za maturante iz Varaždinske županije i ove će godine od 24. do 26. svibnja biti organiziran program „Maturantika 2023.“

Foto: PU varaždinska

Događanja tijekom tri dana zajednički organiziraju Policijska uprava varaždinska, Varaždinska županija, Grad Varaždin i Koncertni ured Varaždin, uz podršku Zaklade za prevenciju kriminaliteta Varaždinske županije „Sveti Mihael“, Gradskog društva Crvenog križa Varaždin i Školskog sportskog saveza Varaždinske županije, a održavanje podupiru Savjet mladih Varaždinske županije i Savjet mladih Grada Varaždina, istaknuto je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare u Županijskoj palači.

„Više od 1 700 učenika ove godine završava svoje srednjoškolsko obrazovanje te će za njih biti organiziran prigodan program, a sve s ciljem kako bi oproštaj od svojih srednjoškolskih klupa proslavili na veseo i dostojanstven način, a u sigurnom okruženju. Vjerujem da je ovo jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj jer ima preventivni karakter i zaista smo ponosni na naše maturante koji svojim ponašanjem tih dana, u sklopu „Maturantike“, mogu biti primjer drugima diljem Hrvatske. Već tradicionalno „Maturantika“ započinje mimohodom maturanata i proglašenjem „najodore“.

Četvrtak je predviđen kao sportski dan „Sportom protiv ovisnosti“, dok će zadnji dan, točno u podne maturanti zaplesati Quadrillu, poslavši na taj način poruku mira“
istaknula je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec i dodala kako su maturanti ove godine dobili i svoju skladbu.

„Maturant Prve gimnazije Varaždin i bivši učenik Glazbene škole u Varaždinu Luka Kolenko skladao je „Maturantski marš“. Riječ je o klasičnoj i instrumentalnoj skladbi koju u originalu izvodi Puhački orkestar Glazbene škole u Varaždinu, a za sve naše maturante bit će izvedena tijekom mimohoda“ najavila je zamjenica župana.

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj istaknuo je kako je Grad Varaždin ponosan suorganizator „Maturantike“ zajedno sa Županijom i Policijskom upravom. 

„Srednjoškolsko vrijeme zaista je najljepše doba života  i zato poručujem maturantima: Uživajte u svojoj mladosti i ovim danima. Zabavite se, budite veseli, ako treba i počastite se, no nemojte pretjerati. Grad Varaždin je siguran grad pa apeliram da se i u tom veselju maturanti pridržavaju pravila javnog reda i mira. Grad Varaždin je dao sve svoje javne prostore poput Parka mladih u kojem će se odvijati glavnina programa. Ukoliko će biti kiše dat ćemo na raspolaganje i sportsku dvoranu u Graberju.

Uvježbava se i tradicionalni ples maturanata Quadrilla koji će se izvesti u petak poslijepodne na Kapucinskom trgu. Svim maturantima želim da svoje zadnje srednjoškolske dane pamte po nekom lijepom događaju i uvjeren sam da će ova tri dana proći u najboljem redu i miru“
rekao je gradonačelnik Bosilj.

„Maturantika se održava šesti put za redom, a počela je na inicijativu Policijske uprave varaždinske,  s ciljem da svi maturanti mogu sigurno uživati u zadnjim danima svojeg srednjoškolskog obrazovanja“ napomenuo je zamjenik načelnika Policijske uprave varaždinske Dalibor Božić, zahvalivši se Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu što su prepoznali tu inicijativu i što podržavaju ovu manifestaciju.

S obzirom da prijašnjih godina nismo zabilježili neke veće probleme te je sve proteklo u najboljem redu, nadam se da će i ovogodišnja „Maturantika“ proteći u dobrom raspoloženju, zabavi i sigurnosti. I ove godine, naši policijski službenici u školama, ali i izvan njih, proveli su niz preventivnih programa s mladima, tako da su oni dobro upoznati s pravilima odgovornog ponašanja, ali i posljedicama.

Ujedno, organizirali smo građanske ophodnje u čijem sastavu su roditelji, profesori i policijski službenici zaduženi za prevenciju, a te će se ophodnje nalaziti na prostoru održavanja „Maturantike“, odnosno u Parku mladih.

Također, naše policijske ophodnje bit će raspoređene i na širem području grada Varaždina, ukoliko će trebati intervenirati“
zaključio je zamjenik načelnika Policijske uprave varaždinske Dalibor Božić, zaželjevši svim maturantima puno uspjeha na maturi i da upišu željene fakultete, a oni koji neće nastaviti daljnje školovanje da pronađu svoje prvo zaposlenje.

PROGRAM „MATURANTIKA 2023.“

Srijeda, 24. svibnja 2023. godine 
12.30 – 13.00 – Park mladih – okupljanje maturanata
13.00 – 14.00 – Park mladih – centar grada – Park mladih – mimohod maturanata
14.00 – 14.15 – Park mladih – proglašenje “najodore” i uručenje nagrade
(nagrada: izlet u Adrenalinski park Vručina u srijedu, 31. svibnja 2023.)
14.15 – 18.00 – Park mladih – nastup DJ DAVID MASH i DJ DETRON

Četvrtak, 25. svibnja 2023. godine – sportski dan SPORTOM PROTIV OVISNOSTI
14.00 – 16.15 – Park mladih – vježbanje na spravama uz stručno vodstvo predstavnika 5 Star Fitness Centra – proglašenje triju najupornijih najizdržljivijih i uručenje nagrada Zaklade Sveti Mihael
16.15 – 18.00 – nastup DJ DAVID MASH i DJ DETRON

Petak, 26. svibnja 2023. godine  plesni dan PLESOM PROTIV NASILJA
12.00 – Kapucinski trg – maturanti plešu Quadrillu
14.00 – 18.00 – Park mladih – nastup DJ DAVID MASH i DJ DETRON

*NAPOMENAU slučaju loših vremenskih uvjeta (kiša/jak vjetar) program će se odvijati u zatvorenom prostoru u Sportskoj dvorani Varaždin, Graberje 31. 
 
 
 

Stranica