Još malo o biciklima

Slika PU_V/vijesti/2012/07/27/P1010799.jpg

Foto: PU varaždinska

Ponekad se  čini da je pisanje medija o biciklima i biciklističkim temama ,  uz hvalevrijedne  aktivnosti koje provodi biciklistička populacija organizirana kroz razne udruge, postalo toliki  mainstream,  da su čak i na jednom internetskom portalu za popularizaciju biciklizma objavili vrlo duhovit  tekst u kojem radi oponiranja javnim glasilima koji paušalno i površno pišu o toj tematici, nabrojali dvadesetak stvari radi kojih ne bi trebali voziti bicikl. 

Osim što zaista ima sve više onih koji bicikl koriste kao primarno prijevozno sredstvo, sve  to je po svojoj prilici  građane počelo poticati i na dodatna promišljanja o korištenju bicikla,  kvaliteti i kvantiteti biciklističke infrastrukture, ali i o zaštiti bicikla od krađe koje se nažalost događaju svakodnevno. 

Upravo se o svemu tome razgovaralo  u srijedu  18. srpnja,  na varaždinskom Franjevačkom trgu, gdje su  povodom Svjetskog dana biciklista koji se širom planete obilježava 16. srpnja, policijski službenici Policijske postaje Varaždin,  u okviru akcije obilježavanja dana biciklista koju je pod pokroviteljstvom Grada Varaždina osmislila tvrtka Matis Adria, provodili besplatnu registraciju bicikala i savjetovali vlasnike o njihovoj zaštiti od krađe.

Odaziv i interes građana bio je značajan. No čini nam se da je, kada je riječ o zaštiti bicikla od otuđenja , osim naravno svih onih savjeta koji se tiču parkiranja bicikla na adekvatnom prostoru, kvalitetnog lokota i pravilnog vezivanja, pa i provedene registracije,  još uvijek potrebno  djelovati na svijest ljudi da je zaključavanje bicikla nažalost postalo nužno. Naime, još  uvijek bilježimo značajan broj prijavljenih krađa bicikala koji nisu bili zaključani adekvatno ili uopće. Misliti da baš vama neće otuđiti bicikl, da ste ga nezaključanog ostavili samo nakratko, ili da nije baš reprezentativan primjerak pa je zato siguran, je pogrešno.

Na internetu se nedavno pojavio jedan tekst u kojem autor pišući o krađama bicikla i uvjetima bicikliranja, draškajući nam taštinu, Varaždin kao „Grad bicikla“ glede brojnosti krađa i zaštite bicikla  uspoređuje sa danskom prijestolnicom, tepajući  nam  da smo mu s tog aspekta puno bliže . Zahvalni na takvoj impresiji, mi ćemo ipak reći; „Kopenhagen je još daleko, potrudimo se svi zajedno da nam put bude što kraći“.



Stranica