Ilegalni prijelaz državne granice

U četvrtak, 3. lipnja u 3.25 sati u mjestu Selci Križovljanski, neposredno uz državnu granicu sa Republikom Slovenijom, policijski službenici Postaje granične policije Varaždin zaustavili su osobno vozilo kojim je u smjeru državne granice upravljao 22-godišnji slovenski državljanin dok se kao putnik u vozilu nalazio 30-godišnji državljanin BiH.

U četvrtak, 3. lipnja u 3.25 sati u mjestu Selci Križovljanski, neposredno uz državnu granicu sa Republikom Slovenijom, policijski službenici Postaje granične policije Varaždin zaustavili su osobno vozilo kojim je u smjeru državne granice upravljao 22-godišnji slovenski državljanin dok se kao putnik u vozilu nalazio 30-godišnji državljanin BiH. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o strancima, protiv navedene dvojice u upravnom postupku donijeto je rješenje o protjerivanju iz Republike Hrvatske te im je određena zabrana ulaska i boravka u RH u trajanju od 6 mjeseci.
 
Isto tako, u  četvrtak, 3. lipnja u 7.10 sati po policijskim službenicima Postaje granične policije Varaždin u mjestu Veliki Lovrečan, neposredno uz državnu granicu, u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice zaustavljeno je osobno vozilo kojim je upravljao 28-godišnji državljanin Slovenije dok se u vozilu nalazilo četvero državljana Turske starosti 22, 27, 28 i 39 godina. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad državljaninom Slovenije utvrđeno je da je u srijedu, 2. lipnja oko 20 sati u Zagrebu kod željezničkog kolodvora preuzeo navedene državljane Turske te ih za unaprijed obećanu novčanu nagradu od 500 EUR-a trebao dovesti u blizinu državne granice i ostaviti da ih preuzmu drugi vodiči u čemu je spriječen po policijskim službenicima.

Protiv svih je stranih državljana u upravnom postupku donijeto rješenje o protjerivanju stranaca, te je državljanima Turske određena zabrana ulaska i boravka na teritoriju RH u trajanju od 6 mjeseci a državljaninu Slovenije u trajanju od godinu dana. Državljani Turske prepraćeni su i predani u prihvatni centar u Ježevu, dok je državljanin Slovenije uz kaznenu prijavu za počinjeno kazneno djelo Protuzakonito prebacivanje osoba preko državne granice iz članka 137. Kaznenog zakona doveden istražnoj sutkinji Županijskog suda u Varaždinu koja mu je odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati.


Stranica