Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju

Slika PU_V/vijesti/ilustracije/novac01.jpg

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad hrvatskim državljaninom starosti 49 godina utvrđeno je da je isti tijekom 2006. godine kao odgovorna osoba – načelnik jedne općine iz Varaždinske županije, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za općinu, namjenska sredstva koja je dobio od Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka za sufinanciranje projekta modernizacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta,

Foto: Ilustracija
Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad hrvatskim državljaninom starosti 49 godina utvrđeno je da je isti tijekom 2006. godine kao odgovorna osoba – načelnik jedne općine iz Varaždinske županije, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za općinu, namjenska sredstva koja je dobio od Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka za sufinanciranje projekta modernizacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta, iskoristio protivno njihovoj namjeni, za uređivanje i asfaltiranje općinskog parkirališta, čime je navedeno Ministarstvo oštetio za iznos od oko 149 900 kuna. 

Također je utvrđeno da je isti sklopio ugovore sa jednim građevinskim poduzećem  o izvođenju radova na modernizaciji nerazvrstanih cesta na području navedene općine u sveukupnom iznosu od oko 873 300 kuna od čega oko 147 000 kuna nije iskorišteno namjenski, te je i za isti iznos oštećeno navedeno Ministarstvo. Nadalje je utvrđeno da su dvojica hrvatskih državljana starosti 37 i 33 godine kao odgovorne osobe narečenog građevinskog poduzeća krivotvorili dokumentaciju o korištenju novčanih sredstava Ministarstva lažno prikazujući neistinite podatke da je izvršen posao na jednoj od cesta, koje su zatim ovjerili svojim potpisom i pečatom poduzeća.

Isto tako, hrvatska državljanka starosti 57 godina kao odgovorna osoba drugog poduzeća, u svojstvu nadzornog inženjera potvrdila je istinitost podataka koje su naprijed navedene odgovorne osobe lažno prikazale iako je znala da posao nije izvršen. 
Protiv 49-godišnjeg hrvatskog državljanina podnosi se kaznena prijava za počinjena kaznena djela Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 291. i kaznenog djela Zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 337. dok se protiv ostalih troje hrvatskih državljana podnosi kaznena prijava za kazneno djelo Krivotvorenje službene isprave iz članka 312. Kaznenog zakona.


Stranica