Biometrijske putovnice

Slika PU_V/vijesti/ilustracije/putovnica_polikarb_obicno.jpg

Temeljem odredbi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana ("Narodne novine" broj: 74/09), od dana 18. siječnja 2010. godine uvodi se biometrijska putovnica druge generacije za hrvatske državljane.

Foto: Ilustracija
Temeljem odredbi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana ("Narodne novine" broj: 74/09), od dana 18. siječnja 2010. godine uvodi se biometrijska putovnica druge generacije za hrvatske državljane. Biometrijska putovnica je javna isprava koja služi za neograničen broj putovanja u inozemstvo, koja u svojoj strukturi sadrži elektronički nosač podataka – čip, koji je skriven unutar putovnice i u kojem su pohranjeni biometrijski podaci nositelja putovnice (biometrijska slika lica i otisci dva prsta). Otisci prstiju i potpis neće se uzimati od djece do navršene 12 godine života.

Kod podnošenja zahtjeva za izdavanje e-putovnice, podnositelj zahtjeva prilaže jednu fotografiju dimenzija 35x45 mm, namijenjenu za biometrijsku putovnicu. Fotografske radnje su upoznate sa posebnim zahtjevima koje fotografije moraju ispunjavati. Biometrijska putovnica se izdaje s rokom važenja od 10 godina, a građanima mlađim od 21 godine s rokom važenja 5 godina. Cijena biometrijske putovnice u redovnom postupku iznosi 320 kuna + 70 kuna upravna pristojba, dok u žurnom postupku izdavanja u Policijskoj upravi zagrebačkoj iznosi 410 kuna + 220 kuna upravne pristojbe. Ranije izdane putovnice mogu se koristiti do isteka njihova roka važenja. Više o biometrijskim putovnicama možete pročitati ovdje


Stranica