Osnovano Vijeće za prevenciju Općine Cestica

U srijedu, 30. rujna, s početkom u 17 sati održana je konstituirajuća sjednica Vijeća za prevenciju Općine Cestica.

U srijedu, 30. rujna, s početkom u 17 sati održana je konstituirajuća sjednica Vijeća za prevenciju Općine Cestica. To je deseto osnovano Vijeće za prevenciju na području Policijske postaje Varaždin, uz već ranije postojeće u samom gradu Varaždinu te općinama Sračinec, Sveti Ilija , Vinica,  Beretinec , Vidovec, Gornji Kneginec, Trnovec Bartolovečki i Jalžabet. U Vijeće za prevenciju koja broji 10 članova  imenovani su načelnik Općine Cestica kao predsjednik Vijeća, načelnik Policijske postaje Varaždin kao zamjenik, te  članovi – ravnateljica OŠ Cestica, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Varaždin, predstavnici Općinskog vijeća, vjerske zajednice, zdravstva, medija, Udruge mladeži i drugih udruga s područja Općine.

Vijeće za prevenciju  ima za cilj  utvrđivanje i ostvarivanje programa prevencije na području Općine Cestica, kroz suradnju svih tijela i ustanova zaduženih za sigurnost ljudi, imovine, javnog reda te unaprjeđenje kvalitete  života građana. Na navedenoj je  sjednici usvojen Program rada Vijeća za 2009. godinu kojim će se obuhvatiti područje suzbijanja nasilja u obitelji, delinkvencije djece i maloljetnika, zlouporabe opojnih droga, suzbijanja svih oblika kriminaliteta, osiguranja povoljnog stanja javnog reda i mira,  te opće sigurnosti građana i imovine.

Programom rada Vijeća za prevenciju Općine Cestica obuhvaćeni su svi prepoznati praktični problemi s kojima se susreću građani na području navedene Općine, a to su najčešće:

  • nezakoniti lov i ribolov na području Općine
  • krađe iz kuća, poljoprivrednih usjeva, vrtova i voćnjaka,
  • „divlja“ odlagališta smeća uz rijeku Dravu,
  • prekoračenje brzine od strane vozača osobnih i teretnih vozila te motocikala  na državnoj cesti D-2 te kretanje biciklista po navedenoj prometnici,
  • ugostiteljski objekti za čiji se rad vežu različiti sigurnosni problemi, te pijančevanje na javnim mjestima,
  • sve veća prisutnost droge van gradskog područja,
  • obiteljsko nasilje na području Općine,
  • okupljanja na nepristupačnim i neosvijetljenim mjestima kao izvor nesigurnosti za šetače, djecu i druge građane.

Kako je Općina Cestica područje sa vrlo razvijenim vinogradarstvom, dio preventivnih programa odnosit će se upravo na edukaciju građana o samozaštiti od teških krađa provaljivanjem u vikend kuće i druge objekte. Uz navedeno, na prvoj sjednici Vijeća razmatrao se i problem oštećivanja javne imovine, odnosno fasade zgrade Osnovne škole Cestica te je pokrenuto pitanje video nadzora prostora oko škole. Također, u Osnovnoj školi Cestica planira se održavanje tribina o zlouporabi opojnih droga te nasilničkom ponašanju u obitelji. Slijedeća sjednica Vijeća za prevenciju Općine Cestica najavljena je za kraj ove godine kad će se razmatrati konkretni prijedlozi vezani uz projekte sigurnosti na području Općine za 2010. godinu, te izvršiti analiza ostvarenog do kraja ove godine.



Stranica