Dan policije

Slika PU_V/vijesti/2009/09_mjesec/30_09/1danpolicije.jpg
Foto: PU varaždinska
Dan policije – blagdan svetog Mihaela u Policijskoj upravi varaždinskoj i ove je godine obilježen nizom aktivnosti. Obilježavanje je započelo u petak, 25. rujna, kada je u jutarnjim satima u prostorijama Policijske uprave varaždinske održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi, kojoj se odazvalo oko 40-ak djelatnika iz cijele Policijske uprave. Također je u tom vremenu, u dvorištu Policijske postaje Varaždin održan „Dan otvorenih vrata PU varaždinske“ tijekom kojeg je održano prigodno izlaganje policijske opreme i prezentacija rada za građane i djecu osnovnih škola i dječjih vrtića. Tako je oko 800 djece tijekom svog posjeta moglo razgledati prostorije Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave, prostorije za zadržavanje, vozila, naoružanje i opremu koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu, pse za detekciju eksploziva odnosno droga i drugo.

Istog dana u 15 sati, u športskoj dvorani „Graberje“ u Varaždinu započeo je tradicionalni malonogometni turnir na kojem je sudjelovalo 6 ekipa, i to: predstavnici Opće bolnice Varaždin, ekipa varaždinskih novinara, predstavnici lokalne samouprave, predstavnici pravosuđa, svećenici i ekipa PU varaždinske. Ove je godine prvo mjesto na turniru pripalo svećenicima koji su u finalnoj utakmici pobijedili ekipu lokalne samouprave. Treće mjesto pripalo je domaćinima, ekipi PU varaždinske, koja pak je u borbi za to mjesto pobijedila ekipu pravosuđa.

Tijekom cijelog tog dana posjećivane su obitelji poginulih i nestalih pripadnika Policijske uprave varaždinske u Domovinskom ratu. U ponedjeljak, 28. rujna, nastavljen je program obilježavanja i to svetom misom u Varaždinskoj katedrali, koja je započela u 9 sati, a istu je predvodio generalni vikar Biskupije varaždinske, monsinjor Ivan Godina.  U 10.30 sati na Varaždinskom groblju, načelnik Policijske uprave varaždinske sa suradnicima položio je vijenac na spomen-obilježje stradalima u Domovinskom ratu. Počast poginulim i nestalim pripadnicima PU varaždinske paljenjem svijeća tom su prilikom iskazale i brojne udruge proistekle iz domovinskog rata, Udruga umirovljenika PU varaždinske, te članovi obitelji poginulih i nestalih djelatnika. Nakon toga je položeno cvijeće te su zapaljene svijeće za poginule i nestale policajce i u spomen-sobi, te kod spomen-panoa u prostorijama Policijske uprave varaždinske.

Svečana akademija povodom Dana policije održana je s početkom u 12 sati u Koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin. Nakon himne i odavanja počasti poginulim i nestalim pripadnicima Policijske uprave varaždinske, uzvanicima se pozdravnim govorom obratio domaćin, načelnik PU varaždinske Rade Sitar, koji je tom prilikom upoznao prisutne sa rezultatima rada Policijske uprave te planovima za daljnji rad. Posebno je tom prilikom istaknuo pad broja prekršaja protiv javnog reda i mira, pad prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama i ozlijeđenim osobama, pad ukupnog broja kaznenih djela, kao i značajan prodor u „milje“ krijumčara drogom prilikom čega su otkrivena 4 sofisticirana laboratorija za umjetni uzgoj marihuane, te je zaplijenjeno nekoliko desetaka kilograma različitih vrsta opojnih droga.

Isto tako, istaknuo je stalna nastojanja PU varaždinske na unaprjeđenju komunikacije sa svojim građanima i prepoznavanju njihovih potreba. S tim je ciljem, PU varaždinska u sklopu projekta MUP-a, sredinom ove godine pokrenula svoje WEB stranice kako bi se građani što bolje i jednostavnije mogli informirati o nama i našem radu, a isto tako, da bi se neposrednim postavljanjem pitanja te davanjem primjedbi i mišljenja, dobila povratna informacija o tome što građane muči i prema čemu je potrebno usmjeriti naše djelovanje.
Također je istaknuo projekt osnivanja vijeća za komunalnu prevenciju u općinama i upoznao prisutne da nakon što su takva vijeća osnovana u svih 6 gradova Županije varaždinske, započelo je njihovo ustrojavanje i u općinama, tako da su do sada vijeća formalno osnovana u 13 općina, dok su u ostalih 9 općina u tijeku pripreme za njihovo osnivanje. Posebno raduje veliki entuzijazam svih članova uključenih u vijeća i aktivno sudjelovanje u konkretizaciji problema pojedinih lokalnih sredina te planovima za njihovo uspješno rješavanje, čime se upravo postiže jedan od osnovnih ciljeva osnivanja takvih vijeća, da je policija samo jedan od čimbenika sigurnosti, koji u neposrednoj suradnji sa drugim organizacijama, institucijama, udrugama i samim građanima, rješava probleme specifične za određena područja i to prije svega kroz preventivno djelovanje.

Potom je prigodni govor održao izaslanik Ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Glavnog ravnatelja policije, Josip Bukvić, koji je nazočio svim prethodno održanim aktivnostima tijekom dana. Gospodin Bukvić je tom prilikom pohvalio Policijsku upravu varaždinsku koja je po rezultatima među boljima u Republici Hrvatskoj, a policijskim službenicima je tom prilikom zaželio da se nikad ne umore u svom radu i ustrajanju na povećanju sigurnosti građana. Isto tako, prigodnim su se govorima nazočnima potom obratili gradonačelnik Grada Varaždina, dr. sc. Ivan Čehok, te župan Varaždinske Županije, Predrag Štromar, koji su također tom prilikom pohvalili rad policijskih službenika Policijske uprave varaždinske i njihove napore na očuvanju sigurnosti svih žitelja Grada odnosno Županije. Po održanim govorima, načelnik Policijske uprave, Rade Sitar, uručio je pohvalnice za 25 djelatnika PU koji su se osobito istakli u svome radu u protekloj godini, te Grupi za suzbijanje kriminaliteta droga PU.  Svečana akademija završila je prigodnim zabavnim programom koji su izveli učenici Glazbene škole Varaždin, te članovi Društva „Naša djeca“ Varaždin, nakon čega je u prostorijama „Europa-Media kluba“ u HNK upriličen domjenak za sve uzvanike.


Stranica