Varaždin - otkriven ilegalni laboratorij za umjetni uzgoj marihuane

Slika topvijesti/godina_2009/kolovoz/laboratorij01.JPG

U vremenskom razdoblju od 14. do 17. kolovoza, policijski službenici Policijske uprave varaždinske sproveli su kriminalističku obradu nad mlađim punoljetnikom B.O. (20) i N.D. (28), obojica s područja grada Čakovca, u svezi pronalaska ilegalnog laboratorija za umjetni uzgoj opojne droge marihuane u stanu u Varaždinu, kojeg su navedeni imali na korištenju

U vremenskom razdoblju od 14. do 17. kolovoza, policijski službenici Policijske uprave varaždinske sproveli su kriminalističku obradu nad mlađim punoljetnikom B.O. (20) i N.D. (28), obojica s područja grada Čakovca, u svezi pronalaska ilegalnog laboratorija za umjetni uzgoj opojne droge marihuane u stanu u Varaždinu, kojeg su navedeni imali na korištenju.

Naime, temeljem naloga istražnog suca Županijskog suda u Varaždinu, policijski službenici PU varaždinske izvršili su pretragu navedenog stana, kojom prilikom je u stanu je pronađen kompletni laboratorij za umjetni uzgoj opojne droge, a također tom prilikom pronađeno je slijedeće:
 
- opojna droga marihuana neto težine 230 grama;
- 47 komada ručno izrađenih drvenih kutija dimenzija 25 x 25 x 30 cm ispunjenih zemljom i odsječenim stabljikama nalik na biljke indijske konoplje visine od 2 do 15 cm;
- 23 plastične tegle promjera 12 cm, ispunjenih zemljom i odsječenim stabljikama biljke nalik na biljke indijske konoplje i plastičnim cjevčicama za dovod vode;
- kemijski sastojci za umjetni uzgoj biljaka;
- 3 stolna ventilatora,
- 50 komada plastičnih i kartonskih tegli različitih dimenzija;
- 9 PVC boca različitih zapremina sa tekućim sadržajem folijanata i aditiva;
-
2 drvene ploče sa instaliranim 6 komada električnih prigušnica marke „VOSSLOH-SCHWABE“;
-
ručno rađena napa bijele boje dimenzije 50 x 50 x 6 cm ispunjena sa aktivnim ugljenom;
-
drvena kutija bijele boje dimenzije 33 x 34 x 51 cm koja služi za protok zraka sa ugrađenim 4 cijevi promjera 14 cm;
-
drvena ploča dimenzija 47 x 68 cm sa ugrađenim dvjema cijevima promjera 14 cm;
-
8 komada neonskih lampi jačine 400 W marke „TUNGSRAM“;
-
drvena konstrukcija sa ugrađenim 8 komada neonskih lampi jačine 230 V 50 Hz marke „Siemens“;
-
8 komada neonskih lampi;
-
potopna pumpa – filter marke „Altman“ za hidroporno navodnjavanje;
-
3 utičnice sa ugrađenim analognim timerima;
-
2 mobilna uređaja;
-
SIM kartice različitih mobilnih operatera;
-
novčani iznos od 1 000 kuna u raznim apoenima;
-pribor za konzumaciju opojne droge marihuane (ručno rađena nargila).
 
 
Obzirom na veličinu i opremljenost pronađenog ilegalnog laboratorija, za ustvrditi je da bi se u istom u jednom razvojnom ciklusu rasta pomenutih biljaka uzgojem moglo dobiti nekoliko desetaka kilograma opojne droge marihuane, čija bi vrijednost na ilegalnom narko tržištu mogla biti i do 100 000 kuna.
 
Za napomenuti je da je ovo četvrti ilegalni laboratorij za umjetni uzgoj opojne droge marihuane pronađen od strane policijskih službenika Policijske uprave varaždinske, a koji je do sada najopremljenije uređen što se tiče svih klimatskih uvjeta za razvoj nekoliko ciklusa berbe opojne droge marihuane tijekom godinu dana.
 
Što se tiče počinitelja, utvrđeno je da isti do sada nisu evidentirani kao počinitelji kaznenih djela.
 
U nedjelju, 16. kolovoza  u 18 sati mlađi punoljetnik B.O. (20) i N.D. (28) privedeni su uz prijavni materijal istražnom sucu Županijskog suda u Varaždinu, koji im je nakon saslušanja odredio zadržavanje od 48 sati.


Stranica