Savjeti za samozaštitu tijekom godišnjih odomora

Obzirom na sezonu korištenja godišnjih odmora te odlaska većeg broja građana na ljetovanje kojom prilikom kuće i stanovi ostaju bez nadzora, na taj se način stvaraju preduvjeti za moguće počinjenje provala u iste.

Obzirom na sezonu korištenja godišnjih odmora te odlaska većeg broja građana na ljetovanje kojom prilikom kuće i stanovi ostaju bez nadzora, na taj se način stvaraju preduvjeti za moguće počinjenje provala u iste. Kako bi se spriječilo da se takve provale dogode molimo građane da i sami svojim samozaštitnim ponašanjem i preventivnim djelovanjem izbjegnu mogućnost da postanu žrtvama takvih kaznenih djela. Jedna od najvažnijih preventivnih mjera jest razvijanje dobrosusjedskih odnosa jer se poznavanjem susjeda i međusobnim kontaktom može pridonijeti većoj sigurnosti određenog stambenog prostora.

Od savjeta za samozaštitu izdvajamo slijedeće:

  • svi ulazi neka budu dobro zaključani cilindar bravama (s time da uložak brave bude u ravnici sa vanjskom plohom vrata)
  • lako dostupne podrumske i garažne prostore osigurajte roletama ili rešetkama,
  • ključ stana ne ostavljajte ispod otirača i na sličnim predvidljivim mjestima,
  • osobi od povjerenja ostavite rezervni ključ te zamolite da pokupi nagomilanu poštu i povremeno obiđe stambeni prostor,
  • vrijedne predmete ne ostavljajte na vidljivom mjestu u blizini prozora i vrata,
  • na ulaznim vratima ne ostavljajte obavijest da vas neko vrijeme neće biti kod kuće a slične poruke ne ostavljajte ni na telefonskoj sekretarici.

Za sve dodatne informacije i savjete građani se mogu obratiti u „Info-centar“ za prevenciju kriminaliteta Policijske uprave varaždinske u Varaždinu, u Preradovićevoj ulici (kod ulaza u Gradsku tržnicu) ili svojim kontakt policajcima.



Stranica