Obavijest - Bijeg s mjesta događaja prometne nesreće

Sudjelovati u prometu i biti vozač povlači za sobom odgovornost prihvaćanja svih pravila ispravnog ali i kulturnog ponašanja na cesti. Pored odgovornosti postoji i određeni rizik od događanja neželjenih posljedica, odnosno prometnih nesreća.

I sama riječ nesreća govori da se radi o događaju koji nije izazvan namjerom, te koji se dogodio iznenada na nepredvidivom mjestu i vremenu. Upravo stoga ne postoji razlog savjesnih i odgovornih vozača da napuštaju mjesto događaja teže prometne nesreće, već da ostanu kod takvog događaja, otklone moguće opasnosti koje mogu nastati, a prije svega da pruže pomoć ozlijeđenim osobama u skladu s mogućnostima.

Analizom prometnih nesreća u nekoliko prethodnih mjeseci na području Policijske uprave varaždinske utvrđeno je da su sve češća napuštanja mjesta događaja od strane vozača. Jedan od razloga napuštanja mjesta događaja sigurno je i vožnja pod utjecajem alkohola te zbog toga i strah od privremenog oduzimanja vozačke dozvole. Međutim, nakon nastanka prometne nesreće ostaju mnogobrojni tragovi koji upućuju na počinitelje, pa se isti ubrzo i otkrivaju.

Zbog napuštanja mjesta događaja prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama Republike Hrvatske također je predviđeno oduzimanje vozačke dozvole, plaćanje novčane kazne, a takvi se vozači upisuju u posebne evidencije.

Stoga apeliramo na sve sudionike u prometu ukoliko sudjeluju u prometnoj nesreći da razmjene osobne podatke a ako je došlo do veće materijalne štete ili ozlijeđenih osoba, da osiguraju mjesto događaja postavljanjem sigurnosnog trokuta i pruže pomoć stradalima.

Najčešća napuštanja odnosno bježanja s mjesta događaja događaju se kada vozilo naleti na najnezaštićenije sudionike u prometu, a to su pješaci i biciklisti.

Kako u takvim slučajevima najčešće dolazi do ozljeđivanja navedene skupine sudionika u prometu, navodimo obveze vozača u takvim slučajevima jer je za napuštanje mjesta događaja osim prekršajne sankcije predviđena i kazna zatvora, a te obveze su:

osigurati sigurnosnim trokutom samo mjesto događaja, a noću se preporuča i svjetlima kako ne bi došlo do novih neželjenih posljedica, te da se omogući normalan tok prometa, uz određeno znanje i vještine pristupiti pružanju pomoći ozlijeđenima. Uz osnovno znanje, pretpostavlja se samo temeljne radnje kako bi se pomoglo ozlijeđenom do dolaska liječnika ili zbog okolnosti i težine ozljede, ozlijeđenu osobu prevesti do najbliže zdravstvene ustanove, nakon toga treba pozvati i sačekati liječničku pomoć i policiju.

Pridržavajući se navedenih uputa osim poznavanja prometnih propisa dokazuje se i razina osobne odgovornosti.



Stranica