Zaštitite podatke svoje kartice kod online prodaje

Slika /PU_V/vijesti/nove ilustracije/Računalna sigurnost.jpg

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 19-godišnjaka da je prevaren pri prodaji preko internetskog oglasnika

Foto: Ilustracija

On je prema prijavi, 12. svibnja, na internetskom oglasniku postavio oglas o prodaji nogometnih kopački za više stotina kuna. Na oglas mu se putem aplikacije za dopisivanje javila nepoznata osoba zainteresirana za kupnju kopački, te mu je osoba temeljem dogovora, poslala poveznicu na lažno kreiranu stranicu s logom jednog dostavnog poduzeća, dovodeći ga u zabludu da je potrebno upisati podatke radi primanja uplate. Oštećeni je između ostalog, zajedno s brojem računa upisao i CVC/CVV broj kartice, što je nepoznati počinitelj iskoristio te izvršio nedozvoljenu transakciju u iznosu od oko 650 eura s računa oštećenog na nepoznati račun. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.  
    
Obzirom na učestalost takvih i sličnih prijevara, ponovno apeliramo na sve građane, da budu oprezni prilikom plaćanja na Internetu, da zaštite svoje podatke i podatke svojih kartica.
Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca sve su inovativnije. Online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele - vaš novac i/ili bankovne podatke.
Pazite na svoje podatke! Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj sa poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN.

Stranica