Učenici Druge gimnazije Varaždin obišli Spomen obilježje poginulim i nestalim policajcima PU Varaždin

Slika \PU_V\vijesti\2024\Posjet učenika\Posjet PU.jpg

​U petak, 2.siječnja Policijsku upravu varaždinsku posjetili su učenici i učenice Druge gimnazije Varaždin.

Foto: PU varaždinska

Polaznici  Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest Druge gimnazije Varaždin tijekom ove školske godine odlučili su se za modul "Domovinski rat", a tema koju obrađuju je "Kultura sjećanja". Učenici su u pratnji svoje voditeljice profesorice  Jadranke Jagenčić-Šušnjić obišli Spomen obilježje poginulim i nestalim policajcima Policijske uprave Varaždin u Domovinskom ratu.
 
Na prostoru Spomen obilježja su im prezentirane informacije o doprinosu policajaca Policijske uprave varaždinske u Domovinskom ratu, poglavito u oslobađanju grada Varaždina od pripadnika JNA, zatim u obrani Vukovara, kao i sudjelovanju policajaca  Specijalne jedinice policije "Rode" na ratištima diljem Republike Hrvatske. Naglašen je i ogroman doprinos policajaca Policijske uprave varaždinske u stvaranju i obrani naše Domovine kao i velika žrtva koja se broji u 37 poginulih i nestalih policajaca.
 
Na kraju je naglašena važnost studiranja povijesti kao "učiteljice života", shvaćanja povijesnih, društvenih, političkih okolnosti u kojima je nastala Republika Hrvatske, ali i važnost naučenih lekcija iz prošlosti kako bi se u budućnosti izbjegle pogreške.
 

Stranica