U Hrašćici svečano otvorena ulica Vjekoslava Cerovečkog

Slika PU_V/vijesti/2012/05/15_/IMG_7649.jpg

Foto: PU varaždinska

U petak, 11. svibnja na prigodnoj svečanosti, u prigradskom naselju Hrašćica otvorena je ulica koja nosi ime Vjekoslava Cerovečkog, zapovjednika Zasebne postrojbe PU varaždinske u Vukovaru i zadnjeg zapovjednika obrane Borovog Naselja koji je tragično poginuo u Vukovaru u studenom 1991. godine.

Odluka o imenovanju nove ulice na području Grada Varaždina donesena je na sjednici Gradskog vijeća početkom ožujka. Uz članove obitelji Cerovečki, te velikog broja suboraca i kolega Vjekoslava Cerovečkog, svečanosti su prisustvovali i predstavnici  Policijske uprave varaždinske, Grada Varaždina na čelu s gradonačelnikom Goranom Habušom, Varaždinske županije, i to zamjenici župana Blanka Glavica Ječmenica i Milan Pavleković, te Ministarstva branitelja, savjetnik Stevo Šimunović.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Mjesnog odbora Hrašćica, Damira Laljeka,  te govora branitelja i suboraca Vjekoslava Cerovečkog, okupljenima se obratio gradonačelnik Varaždina Goran Habuš istaknuvši kako su varaždinci ponosni na branitelje Vukovara, a potom je u prigodnom govoru i zamjenik župana Milan Pavleković također istaknuo zadovoljstvo ovakvim imenovanjem ulice.

Nakon prigodnih govora, Valent Cerovečki, sin Vjekoslava Cerovečkog, otkrio je ploču s imenom svog oca, te tako simbolično otvorio ulicu Vjekoslava Cerovečkog, hrvatskog branitelja i domoljuba.

Vjekoslav Cerovečki rođen je 2. ožujka 1955. godine u Krapini, no najveći dio života proveo je u Varaždinu kao djelatnik PU varaždinske, obnašajući poslove policajca, stalnog dežurstva i operativnog radnika na suzbijanju kriminaliteta. Završio je Višu školu za unutarnje poslove.

Početkom rujna 1991. godine upućen je na izvršenje službenog zadatka u Vukovar, kao zapovjednik Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske. Sudjelovao je u borbama za obranu grada, a 18. studenog 1991. godine ranjen je u glavu i leđa puškomitraljezom ispred alatnice Borovo u Borovu Naselju. Od tih je ozljeda smrtno stradao, te mu je od tada sve do identifikacije 8. svibnja 1998. godine, sudbina bila nepoznata.

Sahranjen je 10. svibnja 1998. godine u Radoboju. Iza sebe je ostavio nevjenčanu suprugu Ljubicu, sina Valenta te pastorku Viktoriju. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s posrebrenim pleterom, te Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Posmrtno je unaprijeđen u zvanje glavnog nadzornika.

Zasebna postrojba od 185 policijskih službenika kojom je zapovijedao Vjekoslav Cerovečki, 11. rujna 1991. godine upućena je na smjenu tadašnjoj grupi, te je ostala u obrani Vukovara sve do njegovog pada. Ta je postrojba jedna od onih koje su doživjele najtragičnije posljedice u Domovinskom ratu. Od 185 policijskih službenika, poginulo je njih 21, za petoricom se još traga i vode se nestalima, 119 policijskih službenika odvedeno je u koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd, a ranjeno je 66 policijskih službenika. Od posljedica rata i logora, nakon rata je preminulo još pet pripadnika postrojbe.



Stranica