U Gospodarskoj školi u Varaždinu obilježen Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

  • Slika /PU_V/vijesti/2021/Suzbijanje trgovanja ljudima/Trgovanje ljudima-plakat02.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Svake godine 18. listopada diljem Europe obilježava se Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima. Ovaj se dan obilježava od 2007. godine preventivnim aktivnostima i predstavlja važan korak u prevenciji i borbi protiv trgovanja ljudima te podizanju svijesti javnosti o jednome od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

Trgovanje ljudima jedan je od najgorih zločina našeg doba i oblik modernog ropstva, jer se trguje ljudskim bićima, čime se čini neprocjenjiva povreda ljudskih prava kao što su: pravo na slobodu kretanja, slobodu i dostojanstvo pojedinaca, život, rad i obrazovanje, odlučivanje i zdravlje, a sve radi stjecanja nečije materijalne koristi.
 
Republika Hrvatska, u odnosu na trgovanje ljudima, prepoznata je kao zemlja tranzita, ali sve više i zemlja porijekla te krajnje destinacije žrtava trgovanja ljudima.
 
Žrtve trgovanja ljudima su osim žena i djevojaka, kojima se najčešće trguje zbog spolne eksploatacije, sve češće i muškarci koji su najčešće žrtve zbog prisilnog rada, dok se djecu prisiljava na prosjačenje ili ih se prodaje obiteljima bez djece. Prema procjenama, diljem svijeta preko 4 milijuna djece, žena i muškaraca prisiljeno je na prostituciju, prisilni rad po kućanstvima, rad na poljima, prosjačenje, sklapanje lažnog i prisilnog braka, trgovanja ljudskim organima ili kriminal.
 
Policijska uprava varaždinska obilježila je 18. listopada Europski dan suzbijanja trgovine ljudima u suradnji sa Gospodarskom školom Varaždin, učenicima 4. razreda,  održavanjem preventivne edukativne radionice na temu suzbijanja trgovine ljudima.
Cilj navedene radionice je senzibilizacija i edukacija mladih kako bi prepoznali potencijalno opasne situacije koje upućuju na moguće trgovanje ljudima, kako se zaštititi ili zatražiti pomoć u slučaju da postane žrtvom. U sklopu radionice, prikazani je kratki animirani film pod nazivom „Dvije djevojčice“ (film nastao u sklopu preventivne kampanje pod istim nazivom koju MUP RH provodi od 2012.), priču dviju djevojčica koje bivaju okrutno prevarene od strane znanih ljudi, ljudi od njihovog povjerenja, a koji su ih doveli u lanac trgovine ljudima.
Pozivamo svakog pojedinca da doprinese prepoznavanju i otklanjanju opasnih situacija, prepoznavanju mogućih prijetnji koje su povezane s ovom ili srodnom vrstom kriminaliteta.
Tako ćemo zajedno utjecati na povećani broj otkrivenih žrtava trgovanja ljudima koje se eksploatiraju u našoj zemlji, ali i žrtava koje se transportiraju kroz Republiku Hrvatsku.
 
Ukoliko imate informacije ili sumnje o trgovanju ljudima nazovite policiju na 192 ili SOS telefon 0800 77 99 na koji je moguće zatražiti pomoć i dobiti sve informacije, odnosno ukazati na slučajeve za koje se sumnja na trgovanje ljudima.
 

Više informacija o Suzbijanju trgovanja ljudima.


 

Stranica