Svečano obilježena 33. obljetnica odlaska Posebne jedinice PU Varaždin u Vukovar

  • Slika \PU_V\vijesti\2024\Obilježavanje 33 obljetnice odlaska u Vukovar\vijenci-vukovar-5_66dff16134d98_1200xr.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U utorak, 10. rujna,  svečano je obilježena 33. obljetnica odlaska Posebne jedinice Policijske uprave Varaždin u Vukovar.

Foto: PU varaždinska

Radi se o postrojbi koja je dana 11. rujna 1991. godine sa 185 pripadnika iz tadašnjih policijskih stanica Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec, upućena na smjenu dotadašnje postrojbe u Vukovar i ostala tamo do kraja obrane Vukovara.

Od ukupnog broja upućenih pripadnika, poginuo je 21 policijski službenik: zapovjednik postrojbe Vjekoslav Cerovečki, zatim: Marko Bosak, Dragutin Friščić, Dragutin Godinić, Ivan Hižman, Ljubomir Jalšovec, Tomo Jambor, Josip Kanižaj, Josip Kapustić, Dražen Klarić, Božidar Košir, Damir Lehkec, Dragutin Lehkec, Antun Mutvar, Vladimir Rojko, Josip Šajnović, Dragutin Šavorić, Dražen Štefulj, Darko Tišljarić, Mladen Vinko i Stjepan Vusić.

Kao nestali vode se:  Ivan Đurđek, Marijan Levak, Slavko Šantek i Marijan Vučak, dok je nestali Ivan Oreški proglašen umrlim. Ranjeno je 66 policijskih službenika.

Nakon predaje, 20. studenog 1991. godine, u srpske je koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd odvedeno 119 pripadnika Zasebne postrojbe, gdje su maltretirani, premlaćivani i izloženi drugim teško zamislivim zvjerstvima u trajanju od 20 do 269 dana.
Današnje obilježavanje započelo je polaganjem vijenca, ruža i svijeća kod Spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima PU Varaždin u Domovinskom ratu.

Uz položeni vijenac i ruže te upaljene svijeće počast poginulim policajcima odali su načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zastupnik u Hrvatskom saboru Goran Kaniški, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja Željko Motik i Snježana Hunjet, pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Anica Mušanović  te  članovi obitelji i suborci iz udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Policijski kapelan Policijske uprave varaždinske vlč. Ivica Horvat poveo je molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje.

Obilježavanje je nastavljeno svetom misom u Varaždinskoj katedrali koju je predvodio prečasni Mirko Horvatić u koncelebraciji sa vlč. Ivicom Horvatom i vlč. Nikolom Tomaševićem.

Nastavak obilježavanja predviđen je za srijedu, 11. rujna u Vukovaru, gdje će pripadnici Posebne jedinice Policijske uprave Varaždin zajedno sa članovima obitelji poginulih, nestalih i preminulih pripadnika te s ostalim uzvanicima, položiti cvijeće i zapaliti svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, zatim kod spomenika "Ovčara", na Trpinjskoj cesti i kod Borovo Commmerca. Također će obići i druge lokacije na kojima su pripadnici Posebne jedinice držali položaje u obrani Vukovara.
 

Stranica