Siguran početak školske godine - savjeti vozačima, roditeljima i djeci pri sudjelovanju u prometu

Slika /PU_V/vijesti/2023/skolska_djeca.jpg

U želji da ova kao i svaka naredna godina prođe bez stradavanja djece upućujemo apel vozačima motornih vozila da u narednom periodu posvete dodatan oprez kada voze u blizini škola, dječjih vrtića, igrališta.  

Foto: ilustracija

Prvi polazak u školu za svako dijete važan je trenutak kao i za roditelje tako i za same „prvašiče“. No, ta se velika promjena održava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece koja trebaju izbjegavati igru, nepotrebno zadržavanje i kretanje po kolniku, te koristiti nogostup i obilježene pješačke prijelaze za prijelaz preko ceste.

S obzirom da na našem području postoji veći broj odgojno-obrazovnih ustanova, nije zasad zabilježeno mjesto gdje bi se stradavanja djece u prometu češće događala, a i dječje ponašanje na cesti često je nenadano, impulzivno te u slučaju i manjeg propusta nažalost dovodi do neželjenih posljedica koja su ipak najčešća u vrijeme dolaska i odlaska u školu. I same psihofizičke sposobnosti djece još uvijek nisu dovoljno prilagođene uvjetima u kojima se odvija suvremeni cestovni promet, jer djeca su nižeg rasta i nemaju dobru preglednost, nemaju razvijenu sposobnost točne procjene brzine kretanja vozila, zaigrani su i sklon zanemariti činjenicu da prelaze cestu i potpuno se usmjeriti na drugu aktivnost.

Kako dijete ne bi samo savladavalo probleme koje donosi cestovni promet, potrebna im je pomoć svih odraslih; posebno vozača koji se trebaju odgovorno i smanjenom brzinom kretati u blizini odgojno-obrazovnih ustanova, roditelja kojima je dužnost upozoriti djecu na kretanje kolnikom, te da je svaka igra na kolniku zabranjena, nastavnika kojima je cilj naučiti djecu svemu novome što ih očekuje, tako i kulturi u prometu, jer dječje živote treba zaštiti.

U želji da ova kao i svaka naredna godina prođe bez stradavanja djece upućujemo apel vozačima motornih vozila da u narednom periodu posvete dodatan oprez kada voze u blizini škola, dječjih vrtića, igrališta. Poseban je oprez potreban kada voze cestom gdje su uz rub parkirana vozila ii treba biti spreman da u svakom trenutku postoji iznenadna pojava djeteta na kolniku kada se nalaze iza zaustavljenog školskog autobusa.

U cilju zaštite djece najavljujemo svoje češće i preventivno i represivno djelovanje u zonama odgojno obrazovnih ustanova, gdje će se za utvrđivanje prometnih prekršaja i nepridržavanja znakova ograničenja i zabrane koristiti sva raspoloživa tehnika: uređaji za mjerenje brzine, video nadzor prekršaja pomoću kamere i dr.
 
Da bi i djeci približili svakodnevne probleme na cesti, organizirat ćemo edukativna predavanja s ciljem upoznavanja prometnih pravila i ponašanja na prometnicama, stvaranje kulturnih navika na prometnici, jer djecu ne valja samo poučiti već i razviti naviku pravilnog ponašanja.
Ovim putem umoljavamo i roditelje, posebno najmlađe djece da pripreme svoje dijete za samostalno sudjelovanje u prometu, da ga upozore na loše ponašanje i vlastitim primjerom pokažu pozitivno ponašanje.

Djetetu je poželjno ukazati na najsigurniji put od kuće do škole, na kritične dionice, raskrižja, dijelove ceste sa slabom preglednošću, a kad dijete završi s nastavom i kad ga dočekujete pred školom izbjegavajte se nalaziti na suprotnoj strani ulice, već ukoliko postoji potreba za prijelaz na suprotnu stranu, učinite to sa djetetom preko obilježenog pješačkog prijelaza.

I na kraju, nemojte da vaš prvoškolac za put prema školi koristi bicikl, romobil ili bilo koje drugo osobno prijevozno sredstvo, što može imati tragične posljedice, uostalom i zakonom je zabranjeno.

U cilju zaštite pješaka i djece, uz policiju, Prometna jedinica mladeži, vršiti će nadzor i regulaciju prometa kod odgojno-obrazovnih ustanova i nadzor nepropisnog parkiranje te će svojim preventivnim djelovanjem doprinositi sigurnosti prometa i djece u zonama škola.

Nadamo se da ćemo uz zajedničko zalaganje u prometu poštivajući prometne znakove i propise, najmlađima osigurati bezbrižan i siguran put do škole.

Stranica