Siguran početak školske godine – poštujte naše znakove

Slika /PU_V/vijesti/2021/autosjedalice/postujteznakove.jpg

U prve razrede osnovnih škola na području Varaždinske županije upisano je 1650 prvašića, a što znači i toliko novih svakodnevnih sudionika u prometu. Zato će policija u sklopu strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa poduzimat razne aktivnosti, a sve kako bi djeca u prometu bila sigurnija

Polazak u školu za svako dijete važan je trenutak, a ta se velika promjena održava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece.
Uvidom u evidencije prometnih nesreća  utvrđeno je da tijekom mjeseca rujna i listopada na cestama Varaždinske županije u prometnim nesrećama sudjeluje i do desetero djece, i to  najčešće kao pješaci zadobivajući razne ozljede. Ponašanje djece u prometu je često nenadano, impulzivno te u slučaju i manjeg propusta nažalost dovodi do neželjenih posljedica koja su ipak najčešća u vrijeme dolaska i odlaska u školu. Psihofizičke sposobnosti djece još uvijek nisu dovoljno prilagođene uvjetima u kojima se odvija suvremeni cestovni promet, jer djeca su nižeg rasta i nemaju dobru preglednost, nemaju razvijenu sposobnost točne procjene brzine kretanja vozila, skloni su  zanemariti činjenicu da prelaze cestu i potpuno se usmjeriti na drugu aktivnost.

Stradavanje djece

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima brojne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti, a sve kako bi zaštitili djecu u prometu. Njihovo poznavanje prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito.
 
Najpoznatija od svih aktivnosti je akcija „Poštujte naše znakove“. Da je ova akcija pokazala svoju punu opravdanost, govori podatak da se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od 1995. godine do sada znatno smanjio.
 
Bez obzira na pozitivne pomake, unatrag deset godina, na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 69 djece, a ozlijeđeno je njih 9481. Smanjenje broja najtežih stradavanja, sigurno je za istaknuti, pogotovo kada je riječ o djeci, ali zabrinjava nešto drugo. Naime, struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama, bitno se promijenila. Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima.
 
Najgore je da su djeca putnici najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba, s kojima bi trebala biti i najsigurnija, ali stvarnost je drugačija.

Roditelji djecu nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije.

Tijekom prošle godine na cestama je smrtno stradalo troje djece, dok je ove godine u istom razdoblju, u uvjetima povećanog i gušćeg prometa, smrtno stradalo šestero djece.

Djeca su najčešće stradavala kao putnici u vozilima, što što nažalost govori potvrđuje ranije navedeni zabrinjavajući trend sve većeg broja djece svih uzrasta koja se u vozilima prevoze na neadekvatan način, unatoč današnjem velikom napretku pasivne sigurnosti u automobilima.


Savjeti roditeljima;
  • pozivamo roditelje, posebno najmlađe djece, da pripreme svoje dijete za samostalno sudjelovanje u prometu, da ga upozori na loše, i vlastitim primjerom pokažu pozitivno ponašanje,
  • Djetetu je poželjno ukazati na najsigurniji put od kuće do škole, na kritične dionice, raskrižja, dijelove ceste sa slabom preglednošću.  Nakon završetka nastave prilikom dočeka djeteta ispred škole ne preporuča se dočekivati dijete na suprotnoj strani kolnika,
  • Prilikom prijevoza djece u vozilima potrebno je da djeca budu smještena u sigurnosnim sjedalicama ili postoljima.
 Savjeti vozačima;
  • u želji da ova kao i svaka naredna godina prođe bez stradavanja djece apeliramo na vozače motornih vozila da u narednom periodu posvete dodatan oprez kada voze u blizini škola, dječjih vrtića, igrališta,
  • poseban je oprez potreban kada voze cestom gdje su uz rub parkirana vozila ii treba biti spreman da u svakom trenutku postoji iznenadna pojava djeteta na kolniku kada se nalaze iza zaustavljenog školskog autobusa.
 
Aktivnosti policije uoči početka školske godine

Policijski službenici će u cilju zaštite djece provoditi pojačane preventivno represivne aktivnosti i mjere u zonama odgojno obrazovnih ustanova, gdje će se za utvrđivanje prometnih prekršaja i nepridržavanja znakova ograničenja i zabrane koristiti sva raspoloživa prometna tehnika: multanova-Gatso, kamera, vozilo presretač, laser i dr.
 
Policajci i policajke u školama

Tijekom mjeseca rujna, policijski službenici održat će kratka predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.
Policijski službenici će biti nazočni prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.
 
Svoj djeci, roditeljima i nastavnicima želimo sretan, uspješan i siguran početak školske godine!

Stranica