Reagiranje na medijske napise vezano uz skupinu maloljetnika iz Gornjeg Kneginca

 Povodom medijskih napisa vezanih uz skupinu maloljetnika iz Općine Gornji Kneginec koja zlostavlja djecu i građane, obavještavamo o slijedećem:

Povodom medijskih napisa vezanih uz skupinu maloljetnika iz Općine Gornji Kneginec koja zlostavlja djecu i građane, obavještavamo o slijedećem:

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom mlađih maloljetnika starosti 14 i 15 godina, zbog sumnje da su zajedno sa dvoje djece starosti 13 godina, 7. studenog oko 14.30 sati, ispred Osnovne škole Gornji Kneginec sačekali 14-godišnjeg maloljetnika, te ga izudarali rukama i nogama po glavi i tijelu. Navedeni je događaj mobitelom snimao 21-godišnjak. Isto tako, 9. studenog oko 12.30 sati, ponovno su sačekali istog maloljetnika, te ga također fizički napali, izudaravši ga rukama i nogama po glavi i tijelu, što je snimljeno mobitelom nepoznatog vlasnika. Napadnuti je maloljetnik idućeg dana, 10. studenog, u pratnji oca zatražio liječničku pomoć, gdje je utvrđeno da ima ozljede u vidu opsežnih ogrebotina i lakše kontuzije na cijelom gornjem dijelu prsnog koša i leđa, a također i na nadlaktici i nadlanici desne ruke. U svezi navedenog događaja, 28. studenog, zamjeniku Općinskog državnog odvjetništva za mladež u Varaždinu dostavljeno je posebno izvješće, kao dopuna kaznene prijave oštećene osobe, prema mlađim maloljetnicima starosti  14 i 15 godina, za kazneno djelo Nasilničko ponašanje iz članka 331. Kaznenog zakona i video snimke oba navedena događaja. Istog dana, pismenim je putem obaviješten Centar za socijalnu skrb Varaždin o podnošenju prijavnog materijala prema maloljetnim osobama, kako bi oni nastavili sa poduzimanjem mjera iz svoje nadležnosti.

Dana 3. prosinca, od Centra za socijalnu skrb Varaždin zaprimili smo obavijest o njihovom postupanju temeljem naše obavijesti o počinjenju kaznenog djela. Iz njihovog izvješća proizlazi da je stručni tim Doma za odgoj djece i mladeži u Zagrebu smatrao najprihvatljivijim za prijavljenog 15-godišnjaka da se podvrgne tretmanu smještajem u odgovarajuću ustanovu.

Prema podacima kojima raspolaže Policijska uprava varaždinska, utvrđeno je da su počinitelji navedenog kaznenog djela i u ranijem razdoblju od dvije godine u istom sastavu ili zajedno sa već spomenutim 21-godišnjakom, odnosno sa drugom djecom i maloljetnim osobama, bili počinitelji više kaznenih djela krađa i teških krađa, kao primjerice, provala u kioske, vikend kuće, jednu osnovnu školu, u kojima su otuđivali moped, više različitih odjevnih predmeta, cigarete, sokove, duhan, ručne satove i slično, kao i kazneno djelo oštećenje tuđe stvari. Prilikom završetka svakog policijskog postupanja i podnošenja prijavnog materijala nadležnom državnom odvjetništvu za mladež, obavještavan je i Centar za socijalnu skrb u Varaždinu, radi, kako je već navedeno, poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.



Stranica