Radni sastanak o prevenciji kriminaliteta

Slika PU_V/vijesti/2012/11/23/P1020416.JPG

Foto: PU varaždinska

Već smo ranije naučili da prevencija kriminaliteta podrazumijeva čitav niz različitih mjera i aktivnosti koje utječu na smanjenje protupravnih ponašanja, te istovremeno pridonosi povećanju osjećaja sigurnosti kod građana i kvaliteti života. No ona se ne odvija sama po sebi već iziskuje planiranje i kontinuirani rad različitih državnih tijela i institucija,  lokalnih vlasti, različitih udruga i agencija, medija, pa i samih građana. Samim time, konkretne aktivnosti koje se osmišljavaju u cilju smanjenja kažnjivih ponašanja, ali i onih asocijalnih pojava koje ih  mogu  potencirati, raznolika su i uvelike ovise o sredstvima, znanjima i iskustvima onih koji ih provode.

Međutim da bi provođenje tih aktivnosti bilo učinkovito, odnosno da bi funkcija prevencije bila jasnija i primjenjivija u širem društvenom kontekstu, potrebno ju je na određeni način standardizirati. Upravo je Policijska uprava varaždinska još  2004. godine, osnivanjem Vijeća za prevenciju u Varaždinu, a kasnije i u ostalim gradovima i općinama učinila prve velike korake, a jučerašnji radni sastanak vodstva Policijske uprave varaždinske sa članovima njemačkog ekspertnog tima o prevenciji kriminaliteta, samo je nastavak kretanja u tom smjeru.

Gospoda Rüdiger Schilling i Alexander Röchling iz Ministarstva unutarnjih poslova savezne pokrajine Baden-Württemberg, na radnom su sastanku sa načelnikom Darkom Jurčecom i njegovim zamjenikom Darkom Blažijem, uz nazočnost voditelja službe policije Darka Dragičevića i Sanje Mravlinčića iz službe kriminalističke policije, nastavili raditi na zajedničkom projektu kojim se želi ojačati kapacitet našeg Ministarstva u prevenciji kriminaliteta.

Sastanku su nazočili i policijski službenici za prevenciju iz Ravnateljstva i Policijske uprave varaždinske. Direktan povod sastanku bila je priprema izrade Priručnika za prevenciju, kojim bi se standardizacija u provedbi prevencije pomaknula i korak dalje, pa je sastanak obilovao elaboracijom niza različitih konkretnih prevencijskih programa i projekata koji se provode u našoj Županiji. Bilo je govora i o koncepciji samog Priručnika, te su predstavljeni pojedini segmenti prevencijskih aktivnosti koje bi on trebao sadržavati. I više nego konstruktivan sastanak, uz poseban interes njemačkih kolega, završio je razgovorom oko modaliteta međusobne suradnje sa lokalnom zajednicom i modelima financiranja pojedinih preventivnih projekata.

Sudeći po dobrom raspoloženju i radnom elanu kojim su kolege iz prevencije zračile nakon sastanka,  uskoro možemo očekivati njihove nove aktivnosti i preventivne projekte. Jedva čekamo!!!             



Stranica