Računalna prijevara

Policijski službenici PU varaždinske zaprimili su kaznenu prijavu 63-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela računalne prijevare.

Njega je putem emaila i mobilnog uređaja kontaktirala nepoznata muška osoba, koja mu je rekla da se na njegovom kripto računu ranije uplaćeni iznos povećao na iznos od 4000 eura te ga je zatim tražila da mu da podatke svog bankovnog računa ( broj tokena te otp (appli 1) i mac (appli 2), lozinke) što je isti i učinio, te mu je tada nepoznata osoba na taj način sa njegovog računa izvršila isplatu novčanog iznosa od 7000 eura.

Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Ovim putem upozoravamo građane da budu oprezni, informiraju se i da ne poklanjaju povjerenje i osobne podatke bilo kome.

Nemojte dijeliti kartični pin ili lozinku za online bankarstvo. Ne šaljite novac na neki nepoznat račun bez prethodne provjere, a ako mislite da se radi o lažnom pozivu za uplatu prijavite svojoj banci.

Budite sumnjičavi prema ponudama za unosne investicijske mogućnosti kao što su kriptovalute, dionice, obveznice, plemeniti metali i uvijek tražite nepristrani financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva nepoznatoj osobi.
 
Budite sumnjičavi i obavite detaljne provjere ukoliko sumnjate na prevaru!

Na CERT-ovim internetskim stranicama www.cert.hr i društvenim mrežama svakodnevno se objavljuju materijali edukativnog sadržaja, slike, infografike i videomaterijali s popratnim tekstom kao savjeti za zaštitu od napada i prijevara.

Informacije o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti, možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva policije https://policija.gov.hr i na YouTube kanalu MUP-a.

Ako posumnjate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192!


Stranica