Provedena preventivno represivna akcija Pješaci i biciklisti u prometu

  • Slika \PU_V\vijesti\2020\bicikli\1.jpg
  • Slika
  • Slika

Vozači bicikla i pješaci spadaju u najranjiviju  skupinu sudionika u prometu. Tijekom  2019 godine na području Postaje prometne policije Varaždin dogodilo se 35 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikla i 24 prometne

Vozači bicikla i pješaci spadaju u najranjiviju  skupinu sudionika u prometu. Tijekom  2019 godine na području Postaje prometne policije Varaždin dogodilo se 35 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikla i 24 prometne nesreće  u kojima su sudjelovali pješaci. Osim zadobivanja ozljeda, u jednoj prometnoj nesreći vozač bicikla je  smrtno stradao.

Izvršenim očevidima prometnih nesreća utvrđeno je da, vozači bicikla često u noćnim uvjetima nisu koristili svijetlo na biciklu, niti su bili na bilo koji drugi način  osvijetljeni, a ista situacija utvrđena je i kod prometnih nesreća s pješacima, kada isti u noćnim uvjetima nisu bili označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Također je utvrđeno da kolnik prelaze van obilježenog pješačkog prijelaza. 

S ciljem smanjenja prometnih nesreća u kojima sudjeluje navedena kategorija sudionika, jučer 8. siječnja od 6 do 9 sati i od 18 do 22 sata,  policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin proveli su preventivno-represivne aktivnosti prema vozačima bicikla i pješacima, kao i prema vozačima motornih vozila koji ne propuštaju pješake preko obilježenim pješačkih prijelaza.

Tijekom akcije je utvrđeno 7 prekršaja počinjenih od strane  pješaka i to najčešće prelaženje kolnika van obilježenog pješačkog prijelaza,  te 21 prekršaj koji su počinili vozači bicikla. Tijekom akcije sudionicima su policijski službenici dijelili edukativno promotivni letak „Poštujući propise uvijek stižem“ i „Biciklisti oprez“.

Stranica