Prometne nesreće i prekršaji u prometu tijekom proteklog vikenda

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama Varaždinske županije, dogodilo se 14 prometnih nesreća i to 1 s poginulom osobom, 5 s ozlijeđenim osobama i  8 prometnih nesreća s  materijalnom štetom.

U tom je vremenu proveden pojačani nadzor prometa, kojom prilikom je utvrđeno ukupno 261 prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i to: 24 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 53 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, 76 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 15 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 3 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava, 2 prekršaja upravljanja u vrijeme zabrane, 1 prekršaj upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom te 87 ostalih prekršaja.

Najviša utvrđena koncentracija alkohola iznosi 2.36 g/kg alkohola u organizmu, dok najviša utvrđena nepropisna brzina iznosi 115 km/h.

Svi vozači zatečeni u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa,  2 vozača su smještena u posebnu prostoriju za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a jedan vozač je uhićen i doveden na Općinski sud u Varaždinu.
 
U petak, 21. lipnja u 12.35 sati u Bednji, policijski službenici Policijske postaje Ivanec zaustavili su osobno vozilo kojim je iz smjera Lepoglave u smjeru Trakošćana upravljao 38-godišnjak. Tom je prilikom utvrđeno da isti upravlja vozilom za vrijeme kad mu je od strane Općinskog suda u Varaždinu izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja. Također je utvrđeno da je navedeni višestruki počinitelj prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te je uhićen do dovođenja na Općinski sud u Varaždinu. Od njega je isto tako, privremeno oduzeto osobno vozilo kojim je upravljao.

 U petak, 21. lipnja u 23.30 sati u Ivancu, policijski su službenici zaustavili osobno vozilo kojim je pod utjecajem alkohola od 1.52 promila, upravljao 24-godišnjak. Zbog sumnje da će nastaviti s činjenjem prekršaja, doveden je u Policijsku postaju i smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje do prestanka djelovanja alkohola. Navedeni je prilikom postupanja, policijskim službenicima dragovoljno predao smotuljak sa sadržajem zelene biljne materije nalik na drogu marihuanu težine od 1.1 grama, dok je ponuđeno preliminarno testiranje na droge, odbio.   

U subotu, 22. lipnja u 20.40 sati u Svetom Đurđu, policijski službenici su zaustavili osobno vozilo kojim je pod utjecajem alkohola od 1.36 g/kg upravljao 24-godišnjak. Kako je isti iskazivao namjeru daljnjeg upravljanja vozilom, priveden je  u Policijsku postaju i smješten u posebnu prostoriju do otrežnjenja.

Stranica