Prometne nesreće i prekršaji u prometu

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama Varaždinske županije, dogodilo se 11 prometnih nesreća i to 2 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 9 prometnih nesreća s  materijalnom štetom.

Za vrijeme pojačanog nadzora ukupno je utvrđeno 19 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola,  12 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, 28 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 31 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, 4 prekršaja neregistriranog/tehnički neispravnog vozila te 88 ostalih prekršaja, odnosno sveukupno su utvrđena 183 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Najviša utvrđena koncentracija alkohola od 1.61 promila alkohola u organizmu utvrđena je kod vozača osobnog automobila, dok najviša utvrđena nepropisna brzina iznosi 93 km/h.

Svi vozači zatečeni u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, a jedan vozač je uhićen te doveden na nadležni Općinski sud u Varaždinu.

U petak, 29. ožujka oko 00.15 sati u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu, u kontroli prometa policijski službenici su zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 40-godišnjak pod utjecajem alkohola od 2.14 promila i za vrijeme pravomoćno izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilima „B“ kategorije. S obzirom da je navedeni višestruki počinitelj prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uhićen je i priveden u PPRP Varaždin. Doveden je sucu Prekršajnog odjela Općinskog suda u Varaždinu koji mu je odredio zadržavanje u trajanju od 6 dana.

U subotu, 30. ožujka, oko 9.30 sati u Optujskoj ulici u Varaždinu, policijski službenici su u kontroli prometa zaustavili teretni automobil kojim je upravljao muškarac starosti 28 godina i za vrijeme vožnje koristio mobilni uređaj. Prilikom kontrole posumnjalo se u tehničku neispravnost vozila te je vozilo prepraćeno na izvanredni tehnički pregled. Izvršenim izvanrednim tehničkim pregledom na teretnom automobilu utvrđena su tri opasna nedostataka, te je nakon izvršenog izvanrednog tehničkog pregleda vozilo isključeno iz prometa. Protiv 28-godišnjaka podnijet će se obavezni prekršajni nalog.

U ponedjeljak, 1. travnja oko 14.20 sat, kod Trg Svetoga Trojstva u Ludbregu, policijski su službenici zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 27-godišnjak pod utjecajem alkohola od 0.85 promila i za vrijeme kada mu je pravomoćnim rješenjem izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima „B“ kategorije i zbog negativnih bodova ukinuta vozačka dozvola. S obzirom da je navedeni višestruki počinitelj prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uhićen je i priveden u PP Ludbreg, te će biti sproveden na  Prekršajni odjel Općinskog suda u Varaždinu.
 
U nedjelju, 31. ožujka oko 1.30 sati u Zagorskoj ulici u Novom Marofu, dogodila se prometna nesreća sa materijalnom štetom. Mladić starosti 21 godina upravljao je osobnim vozilom u svojstvu mladog vozača pod utjecajem alkohola od 0.52 promila i u vrijeme kada mu je vozačka dozvola poništena zbog prikupljenih negativnih bodova. On prilikom skretanja brzinu kretanja vozila nije prilagodio uvjetima na kolniku te je došlo do zanošenja vozila i udara u rubnik prometnog otoka, a potom u metalni stup na kojem su se nalazili prometni znakovi. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, već je nastala materijalna šteta. Prilikom postupanja policijskih službenika 21-godišnjak im je dragovoljno predao zelenu biljnu materiju nalik na opojnu drogu marihuanu ukupne težine 7 grama i ručno motanu cigaretu sa sadržajem zelene biljne materije nalik na drogu marihuanu. S obzirom da je navedeni višestruki počinitelj prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uhićen je i priveden u PP Novi Marof. Doveden je sucu Prekršajnog odjela Općinskog suda u Varaždinu. Nakon saslušanja je pušten na slobodu.

Stranica