Promemorija maturantike

Slika PU_V/vijesti/2020/maturantika/promemorija2.jpg

MATURANTIKA simbolizira novi početak za mlade ljude i kraj jednog lijepog perioda srednjoškolskog obrazovanja.

Svake godine program MATURANTIKE odvija se kroz posljednje dane nastave. 
 
Ove godine zbog pandemije virusa covid-19 maturanti prate nastavu on line od kuće, stoga smo inicirali virtualnu – on line MATURANTIKU.
 
Tako će ovogodišnja Maturantika biti organizirana u partnerstvu  ključnih dionika zajednice odgovornih za sigurno odrastanje mladih:
 
Naime, Policijska uprava varaždinska zajedno s odgojno - obrazovnim  ustanovama u partnerstvu s  Varaždinskom županijom i Gradom Varaždinom na dan 29. svibnja 2020.g. u 18 sati u studiju VTV  televizije organizirat će program on line (uživo) uz moderatorsku palicu   novinara VTV televizije Kristijana Petrovića i  glazbeno vodstvo DJ Davida Mašića.
 
Lokalne radio postaje preuzimat će signal VTV televizije a Radio Megaton prenosit će cijeli program uživo.
 
Linkovi na kojima će biti realiziran on line program Maturantika, preko kojih će  maturanti moći  uživo sudjelovati su slijedeći:
 
Facebook VTV  Televizije  https://www.facebook.com/infovtvtelevizija/posts/3015883465145667
Youtube:  https://youtu.be/Pr4N5LOe6Lo
web stranice VTV Televizije  http://www.vtv.hr
 
Koncept programa biti će reprodukcija top 10 glazbenih brojeva odabranih od strane razrednih odjela kao i prikazivanje fotografija zabilježenih tijekom njihovog srednjoškolskog obrazovanja.
 
Biti će to mozaik glazbe i dobre vibracije uz promoviranje pozitivnih i zdravih stilova života te izgradnje kulture tolerancije, zajedništva i nenasilja.
 
Iako većina mladih ima prirodno razvijenu sposobnost da se veseli bez alkohola i drugih stimulativnih sredstava, zajednička je dužnost  odraslih upozoriti  ih da konzumiranje alkohola, osim mogućnosti razvoja ovisnosti, može imati za posljedicu: problematično ponašanje i mogućnosti nastanka problema sa zakonom, trajne posljedice na zdravlje, stradavanje u prometnim nesrećama.  
(alkohol je uzročnik 41% svih smrtnih slučajeva u prometnim nezgoda)

Nekoliko korisnih savjeta za roditelje/skrbnike i sve one kojima je stalo da se mladi sigurno provedu:
  • ako su mladi konzumirali alkohol savjetujte im neka ne ostaju sami i/ili se ne vraćaju kući sami. Konzumacija alkoholnih pića povećava rizik od nesreća, ozljeda i trauma koje mogu biti opasne za zdravlje i život;
  • neka za povratak kući osiguraju pratnju osobe koja nije pijana. Ako imaju prijevoz, važno je da za vozača odaberu prijatelja koji nije pio, roditelja ili neku drugu poznatu osobu koja nije pila;
  • prilikom izlaska neka svakako ponesu mobitel i provjere imaju li dovoljno novca na računu kako bi mogli nazvati roditelje u bilo koje doba dana ili noći, osobito ako su u nevolji.
Voditi računa o tome da je resorpcija alkohola puno brža ako:
  • se piju koncentrirana pića;
  • se pije na prazan želudac (maksimalna koncentracija u krvi postigne se za 10 do 20 minuta);
  • se piju topla pića;
  • se pije brzo (eksa);
  • uz ugljični dioksid i bikarbonate (pjenušci).

SVRHA PROGRAMA:

Ovaj program primarne prevencije ima za cilj promicanje kulture tolerancije, nenasilja i dijaloga kao i promicanja pozitivnih stilova života mladih koji isključuju svaki oblik vandalizma, huliganizma, preveniraju govor mržnje te ujedno potiču na aktivizam i donošenje odluka o važnosti življenja u zdravom i sigurnom okruženju, bez konzumacije različitih sredstava ovisnosti (droga, kocka, alkohol)
 
CILJ MATURANTIKE:
 
 Zdrava i sigurna  proslava mladosti i ulazak u svijet odraslih kao odgovornih samosvjesnih i  nenasilnih  osoba.
 

Stranica