Priznanje Instituta za arheologiju Policijskoj upravi varaždinskoj

  • Slika \PU_V\vijesti\2020\nagrada\1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Tijekom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja obavljeno je više desetaka obavijesnih razgovora, provjera podataka putem međunarodne policijske suradnje posredstvom nacionalne kontakt točke

U utorak, 28. siječnja u knjižnici Instituta za arheologiju u Zagrebu,  ravnatelj Instituta dr.sc. Marko Dizdar, uručio je Priznanje za suradnju načelniku Policijske uprave varaždinske Predragu Benčiću.

Naime, Znanstveno vijeće Instituta za arheologiju na sjednici održanoj dana 22. siječnja 2020. godine, odlučilo je Policijskoj upravi varaždinskoj dodijeliti priznanje za intenzivnu i uspješnu suradnju tijekom istrage kulturocida i krađe na spomeniku arheološke baštine Gomila u Jalžabetu.
 
Podsjetimo, policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave varaždinske su temeljem dojave i saznanja prikupljenih od strane članova arheološkog tima Instituta za arheologiju u Zagrebu i voditelja arheološkog istraživanja, dr. sc. Saše Kovačevića, dana 12. rujna 2017. godine započeli s provođenjem kriminalističkog istraživanja zbog sumnje da je od strane nepoznatog počinitelja na području Arheološke zone Bistričak, neposredno uz mjesto Jalžabet, počinjeno kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti, odnosno da su bez odobrenja nadležnog tijela provedena neovlaštena arheološka istraživanja na povijesnoj grobnici Tumul naziva „Gomila“.
 
Prema prikupljenim saznanjima, nepoznati su počinitelji priručnim alatom iskopali bunar i ušli u unutrašnjost grobne komore, gdje su bočnim prokopavanjem tunela izvršili iskapanje dijela grobnice i iz iste otuđili predmete neprocjenjive vrijednosti koji predstavljaju kulturno dobro Republike Hrvatske, a ujedno i djelomično uništili te nepovratno oštetili arheološko nalazište.
 
Tijekom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja obavljeno je više desetaka obavijesnih razgovora, provjera podataka putem međunarodne policijske suradnje posredstvom nacionalne kontakt točke Interpola i Europola, raznih dokaznih i drugih policijskih radnji, što je naposljetku rezultiralo uspješnim dovršetkom kriminalističkog istraživanja i podnošenjem kaznene prijave protiv dvojice muškaraca starosti 45 i 40 godina, Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu zbog sumnje u počinjenje  kaznenih djela Nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra i Teška krađa.
 
Pritom je potrebno istaknuti i pohvaliti svesrdnu stručnu pomoć i dragocjene informacije djelatnika Instituta za arheologiju u Zagrebu, posebice voditelja arheološkog istraživanja, dr. sc. Kovačevića, koji su uvelike doprinijeli uspješnom dovršetku kriminalističkog istraživanja, a ujedno i podizanju svijesti i informiranju, kako građana tako i  policijskih službenika, o važnosti i vrijednosti očuvanja kulturne baštine na mnogobrojnim arheološkim nalazištima dijelom Varaždinske županije i šire.
 
 Na današnjoj je svečanosti nakon pozdravne riječi, ravnatelj Instituta Marko Dizdar, uručio Priznanje za dugogodišnju uspješnu suradnju Josipu Lozuku iz Arheološkog odjela Muzeja Brodskog Posavlja.
 
Uslijedilo je obraćanje dr.sc. Saše Kovačevića koji je obrazlažući odluku o dodjeli Priznanja Policijskoj upravi varaždinskoj, istaknuo „danas smo ovdje kako bismo slaveći Dan Instituta za arheologiju, izdvojili i nagradili osobe i institucije koje su svojim radom posebno obilježile i zadužile ne samo Institut za arheologiju nego i hrvatsku arheološku baštinu. Mislim da je ovo dobra prilika da se jasno izgovori nekoliko riječi o kulturnoj, a prije svega arheološkoj baštini.“ Podsjetio je da se radi o neobnovljivom resursu koji je nažalost sve više podložan i izložen uništavanju te nastavio „Kad se otkrije da je usred velikog europskog projekta koji se bavi ne samo istraživanjem nego i održivim razvojem i turističkom prezentacijom najznačajnijeg arheološkog lokaliteta tog tipa u Europi, arheološki krajolik svjetskog kalibra poput Jalžabeta sa slavnom mističnom Gomilom, brutalno i teško oštećen pljačkom, onda možemo i moramo govoriti ne samo o uništenju i devastaciji nego i o teroru. Ta vrsta terorizma u našem društvu prolazi još uvijek u pravilu nekako „ispod radara“. Nažalost, sa svakim uništenim i oštećenim arheološkim spomenikom ili lokalitetom, određeni kraj postaje siromašniji, a njegove šanse za turistički i gospodarski razvoj manje. Zato mi je drago da Institut danas ugošćuje načelnika Policijske uprave varaždinske Predraga Benčića sa suradnicima. Drago mi je što je s nama i Saša Vrtarić iz Službe kriminalističke policije Policijske uprave varaždinske koji je vodio tim u intenzivnom istraživanju devastacije Gomile u Jalžabetu. Spomenuti su voditelj i članovi tima dali sve od sebe da razriješe ovaj težak zločin. Moram reći kako su me na samom početku iznenadili svojom spremnošću da uče o arheologiji i  važnosti arheoloških spomenika. Mi smo proveli mnoge zajedničke sate tijekom istrage i neumorno su tražili nove dodatne informacije, ne samo o kriminalističkim aspektima slučaja nego i o samoj arheologiji i arheološkim nalazima, tako da moram priznati da je vijest da je kriminalističko istraživanje dovršeno i treba dobiti svoj sudski epilog, dočekana s oduševljenjem i Znanstveno je vijeće jednoglasno odlučilo da ova nagrada zasluženo pripada ovoj Policijskoj upravi.“
 
Načelnik Benčić, primajući Priznanje od ravnatelja Instituta Marka Dizdara, zahvalio je na odluci o dodjeli istog Policijskoj upravi varaždinskoj i prepoznavanju dobrog i kvalitetnog rada policijskih službenika na zaštiti povijesne i arheološke baštine, a time i sigurnosti na tom području.
 

Stranica