Predstavljen preventivni projekt „Kaciga glavu čuva!“

  • Slika PU_V/vijesti/2019/kaciga//6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U utorak, 17. rujna u Međimurskoj ulici u Varaždinu, predstavljen je preventivni projekt „Kaciga glavu

U utorak, 17. rujna u Međimurskoj ulici u Varaždinu, predstavljen je preventivni projekt „Kaciga glavu čuva!“.
Radi se o zajedničkom projektu Policijske uprave varaždinske, Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije i Grada Varaždina, kojem je podršku dao i Marin Ranteš, osvajač FISE, svjetskog kupa u BMX biciklizmu.

U sklopu projekta izrađeni su i postavljeni plakati s fotografijama Marina Ranteša, uz prometnice i po svim osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije.
Projekt su predstaviti voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave varaždinske Danijel Posavec i Marin Ranteš.
„Kaciga je broj jedan ne samo na biciklu nego i na motociklu. Meni je sačuvala glavu u posljednjih godinu dana – čak šest puta. Ljudi važnost nošenja kacige shvate tek kad se nešto dogodi“ rekao je tom prilikom Marin Ranteš.

Voditelj Odsjeka Danijel Posavec također je istaknuo važnost nošenja zaštitne kacige i rekao „Kaciga zaista glavu čuva. U petak se dogodila prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao 51-godišnjak na biciklu u Cerju Nebojse. Da je imao zaštitnu kacigu, ona bi mu vjerojatno spasila život. Ovaj projekt odnosi se prije svega na djecu školske i srednjoškolske dobi te apeliramo na sve da ne puštaju djecu mlađu od 16 godina bez zaštitne kacige na bicikl. Kacigu preporučamo i starijima biciklistima“. Također je naveo kako su tijekom 2018. godine u prometu na području Hrvatske život izgubila 22 biciklista.

Na području Varaždinske županije je smrtno stradao jedan biciklista, 6 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 49 ozljede lakše naravi i nastavio „nismo zadovoljni s postotkom korištenja zaštitne kacige od strane djece biciklista te bi zasigurno posljedice u prometnim nesrećama koje se odnose na bicikliste, bile puno manje. Zbog svega navedenog, apeliramo na roditelje, ali i nastavnike u školama da osvijeste djecu o važnosti korištenja zaštitne kacige u prometu.

Na kraju predstavljanja ovog projekta, svi prisutni, uključujući predstavnike medija, izrazili su podršku projektu Edward pokazivanjem Nule – simbola akcije „Dan bez poginulih u prometu“ koji se ove godine obilježava dana 26. rujna.

Stranica