Pravilnom reakcijom djece spriječena moguća tragedija

  • Slika \PU_V\vijesti\2020\bombe3\1.jpg
  • Slika

Jučer, 6. srpnja oko 11.30 sati u Lepoglavi, Borje, dvojica dječaka starosti 9 i 6 godina, uočili su ručnu bombu M-91 odbačenu u potok.

Na mjesto pronalaska izašli su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu PU varaždinske, koji su uz poduzimanje potrebnih zaštitnih mjera i radnji, istu uništili. Napominjemo kako se radi o mjestu na kojem su se spomenuta dvojica dječaka i druga djeca svakodnevno igrala te pohvaljujemo njihovu reakciju, odnosno što nisu dirali bombu već o istom obavijestili članove obitelji, koji su o istom izvijestili policiju. Zahvaljujući takvoj njihovoj reakciji spriječen je mogući tragični događaj.

Vezano uz navedeno, u cilju izbjegavanja tragedija, ponovno apeliramo na građane da oružje, streljivo, bombe i druga minsko-eksplozivna sredstva ne ostavljaju i ne odbacuju na otvorenim javnim prostorima poput potoka, šuma ili parkova, kao i na odlagalištima otpada, zbog sigurnosti ostalih građana, posebice djece. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena i time bez sankcija za građane.

Podsjećamo kako akcija „Manje oružja – manje tragedija“ još uvijek traje te pozivamo građane koji eventualno imaju neregistrirano oružje, streljivo ili minsko-eksplozivno sredstva kod kuće, da ih bez straha od sankcija predaju policiji.

Napominjemo da građani ne donose sami oružje ili eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o svojoj nakani predaje
obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju.

Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, čime je zajamčena anonimnost dojave, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način.

Stranica