Potpisan sporazum o sufinanciranju izgradnje spomen obilježja poginulim i nestalim pripadnicima PU Varaždin u Domovinskom ratu

  • Slika /PU_V/IMG_6063-.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Varaždinska i Međimurska županija dodjelila financijska sredstva iz proračuna za sufinanciranje izgradnje spomen obilježja poginulim i nestalim pripadnicima PU varaždin.

U prostorijama Policijske uprave varaždinske u Milčetićevoj ulici u Varaždinu danas, 27. studenog 2020. godine potpisan je ugovor o dodjeli financijskih sredstava iz proračuna Varaždinske i Međimurske županije.

 

Potpisivanju sporazuma nazočili su predstavnici Varaždinske i Međimurske županije, predstavnici Udruge specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin kao formalni nositelji natječajne dokumentacije prema Ministarstvu hrvatskih branitelja, načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić i zamjenik načelnika Policijske uprave Međimurske Vladimir Faber.

 

Ugovor su s Udrugom specijalne policije „Roda“ koja je formalni nositelj natječajne dokumentacije prema Ministarstvu hrvatskih branitelja, koja provodi projekt, potpisali su zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin i župan Međimurske županije Matija Posavec.

 

Naime, Policijska uprava varaždinska u partnerskom odnosu sa Udrugom SJP „Roda“ Varaždin (formalni nositelj natječajne dokumentacije i provođenje samog projekta prema Ministarstvu hrvatskih branitelja), Hrvatskim društvom logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnice Varaždin, Udrugom roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja Županije varaždinske i Udrugom obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije započeli su realizaciju izgradnje spomen obilježja za poginule i nestale policajce PU Varaždin u Domovinskom ratu.

Konkretno radi se o policajcima iz zasebne postrojbe PU Varaždin koji su sudjelovali u obrani grada Vukovara i pripadnicima Specijalne jedinice „Roda“, ukupno njih 37 poginulih i nestalih.

 

Prvi dio projekta je gotov, budući da je dovršena sva projektna dokumentacija, a izabran je i izvođač radova tako da se nadam da će iza Nove godine početi sama izgradnja spomen obilježja. Uz Varaždinsku i Međimursku županiju, obol je dao i Grad Varaždin time što je rekonstruirao Milčetićevu ulicu te u dijelu, na kojem će biti spomenik, obavio pripremne radove. Spomen obilježje će biti mjesto pijeteta prema 37 preminulih i nestalih policijskih službenika naše Policijske uprave u Domovinskom ratu, mjesto na kojem ćemo im se moći pokloniti i zahvaliti za žrtvu koju su dali Hrvatskoj. Žitelji Varaždina i Varaždinske županije će istovremeno dobiti novi mali trg – istaknuo je načelnik Benčić.

Natječaj za idejno rješenje spomen obilježja je proveden s Društvom arhitekata Varaždin, a izabrano je rješenje tima Nikola Fabijanić, Josip Fabijanac i Domagoj Kolonić. Nit vodilja je bila izrada interaktivnog spomenika, u ovom slučaju spomen-ograde kojom se stvara posebna memorijalna os u kojoj 37 stupova simbolizira poginule i nestale policijske službenike.

 

Svaka krizna situacija iznjedri posebne ljude koji su se spremni žrtvovati više od ostalih. U 90-im godinama to su svakako bili pripadnici PU varaždin, koja je tada obuhvaćala policijske postaje Varaždin, Čakovec, Ivanec, Novi Marof i Ludbreg. Jedinica specijalne policije Roda dala je veliki doprinos u oslobađanju Varaždina, ali i svih ostalih dijelova Hrvatske. Jedan od najtragičnijih trenutka bio je proboj u Vukovar, kada je 21 policijski službenik poginuo, a pet ih je nestalo. Ukupno je tijekom Domovinskog rata poginuo 31 pripadnik PU varaždin, a šestorica su nestala. Ovo obilježje će čuvati spomen na sve njih. Radi se modernom rješenju s tradicionalnim elementima i vjerujem da će se dobro uklopiti u središte Varaždina – istaknuo je zamjenik župana Robert Vugrin.

 

Međimurska županija je također široka srca pristupila ovoj suradnji, naveo je međimurski župan Posavec. Suradnja je prije svega utemeljena na poštovanju prema slavnoj novijoj hrvatskoj povijesti, prema onima koji su dali najvrjednije što imaju, a to je svoj život za domovinu. Tih ljudi se nikada ne smijemo odreći niti ih zaboraviti. Ovo spomen obilježje će biti trajno obilježje za ovu i buduće generacije na njihovu žrtvu – napomenuo je župan Posavec.

 

Ukupna vrijednost projekta je oko 480.000 kuna, pri čemu je Varaždinska županija izdvojila 60.000 kuna, a Međimurska županija 40.000 kuna. Udruga Roda je putem natječaja dobila 50.000 kuna od Ministarstva hrvatskih branitelja za pripremu i provedbu javnog natječaja za odabir idejnog rješenja, a javili su se i na natječaj Ministarstva za sufinanciranje same gradnje.

 

 



Stranica