Posjetom Vukovaru i svečanom akademijom dovršeno obilježavanje 33. obljetnice odlaska Posebne jedinice PU Varaždin u obranu Vukovara

  • Slika \PU_V\vijesti\2024\Obilježavanje 33objetnice odlaska u Vukovar\20240912_151751.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U utorak i srijedu, 10. i 11. rujna,  svečano obilježena 33. obljetnica odlaska Posebne jedinice Policijske uprave Varaždin u obranu Vukovara.

Foto: PU varaždinska

Radi se o postrojbi koja je dana 11. rujna 1991. godine sa 185 pripadnika iz tadašnjih policijskih stanica Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec, upućena na smjenu dotadašnje postrojbe u Vukovar i ostala tamo do kraja obrane Vukovara.

Od ukupnog broja upućenih pripadnika, poginuo je 21 policijski službenik: zapovjednik postrojbe Vjekoslav Cerovečki, zatim: Marko Bosak, Dragutin Friščić, Dragutin Godinić, Ivan Hižman, Ljubomir Jalšovec, Tomo Jambor, Josip Kanižaj, Josip Kapustić, Dražen Klarić, Božidar Košir, Damir Lehkec, Dragutin Lehkec, Antun Mutvar, Vladimir Rojko, Josip Šajnović, Dragutin Šavorić, Dražen Štefulj, Darko Tišljarić, Mladen Vinko i Stjepan Vusić.

Kao nestali vode se:  Ivan Đurđek, Marijan Levak, Slavko Šantek i Marijan Vučak, dok je nestali Ivan Oreški proglašen umrlim. Ranjeno je 66 policijskih službenika.

Po dolasku je najveći dio postrojbe bio smješten u Borovom Naselju, dok je u Vukovaru ostalo 45 djelatnika iz policijskih stanica Čakovec i Varaždin.

Zapovjedništvo postrojbe bilo je smješteno u Borovom Naselju, u sredini crta bojišnice tako da je do svakog punkta, u slučaju pružanja bilo kakve pomoći - borbene i medicinske pomoći ili odvoženja ranjenih, bila što kraća udaljenost i što brža mogućnost reagiranja u pružanju pomoći.

Zasebna postrojba je, osim stalnih obrambenih zadaća na prvim crtama bojišnice, po potrebi pružala pomoć na drugim crtama u odbijanju neprijateljskih snaga, pa je tako pružana pomoć u Vukovaru na Sajmištu, Priljevu, Lušcu, Vinogradskoj ulici i drugdje, gdje je to situacija nalagala. Pripadnici grupe, odnosno Jedinice, kontinuirano su odbijali i branili položaje do samog pada Vukovara, odnosno do dana 19. studenog 1991. godine u Borovom Naselju, kad su u popodnevnim satima započeli pregovori.

Od lipnja do listopada 1991. godine u Policijsku upravu Vukovar upućeno više od 1 100 policijskih službenika Policijske uprave Varaždin, a smjene su se odvijale svakih 15 do 18 dana. Zadnja grupa od 185 policijskih službenika nije dočekala svoju smjenu, premda je 28. rujna 1991. godine iz Varaždina bilo upućeno 192 policijskih službenika koji nisu uspjeli ući u Vukovar.

Odlukom tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, 2011. godine je Zasebnoj postrojbi Policijske uprave Varaždin, dodijeljeno odlikovanje „Red kneza Domagoja s ogrlicom“.

Nakon predaje, 20. studenog 1991. godine, u srpske je koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd odvedeno 119 pripadnika Zasebne postrojbe, gdje su maltretirani, premlaćivani i izloženi drugim teško zamislivim zvjerstvima u trajanju od 20 do 269 dana.

Svečano obilježavanje započelo  je u utorak, 10. rujna,  polaganjem vijenca, ruža i svijeća kod Spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima Policijske uprave Varaždin u Domovinskom ratu, ispred zgrade Policijske uprave varaždinske.

Uz položeni vijenac i ruže te upaljene svijeće počast poginulim policajcima odali su načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zastupnik u Hrvatskom saboru Goran Kaniški, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja Željko Motik i Snježana Hunjet, pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Anica Mušanović  te  članovi obitelji i suborci iz udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Policijski kapelan Policijske uprave varaždinske vlč. Ivica Horvat poveo je molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje.

Obilježavanje je nastavljeno svetom misom u Varaždinskoj katedrali koju je predvodio prečasni Mirko Horvatić u koncelebraciji sa vlč. Ivicom Horvatom i vlč. Nikolom Tomaševićem.

U srijedu, 11. rujna nastavljen je program obilježavanja i to u Vukovaru, gdje su pripadnici Jedinice i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih pripadnika Jedinice, zajedno sa Varaždinskim županom Anđelkom Stričakom i županijskom pročelnicom za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubicom Božić, izaslanikom Ravnateljstva policije - načelnikom Policijske uprave varaždinske Predragom Benčićem, načelnikom Policijske uprave međimurske Ivanom Sokačem te njihovim suradnicima, položili vijence i zapalili svijeće na Memorijalnom groblju Vukovar i na Ovčari, zatim obišli Vodotoranj, Trpinjsku cestu, Borovo Commerce i druge lokacije i ulice koje su branili i na kojima su ginuli varaždinski i međimurski policajci.

Također je u Vukovaru održana svečana akademija kojoj su uz spomenute uzvanike, prisustvovali i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića - saborski zastupnik Nikola Mažar, zatim izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda - ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri. Isto tako, svečanosti su nazočili međimurski župan Matija Posavec, župan Vukovarsko - srijemske županije Franjo Orešković, načelnik Općine Jarmina Goran Ileković i drugi gosti.
 
U ime domaćina nazočnima se obratio jedan od pomoćnika zapovjednika Jedinice Zvonko Horvatić koji je istaknuo „Nakon sveopćeg napada 14. rujna 1991., kad je na Vukovar ispaljeno preko 14 000 raznih projektila, pripadnici Jedinice oskudno naoružani pješačkim naoružanjem, uz puno odricanja i snalaženja, hrabro su se odupirali napadima neprijateljskih tenkova, teškog topništva, aviona i pješaštva.

Nažalost u iscrpljujućim i neravnopravnim borbama, Jedinica je pretrpjela velike gubitke. 22 pripadnika su poginula, a neki od njih su i mučki ubijeni od kojih se 4 još uvijek vode kao nestali. 67 pripadnika je ranjeno, 119 ih je završilo u zatočeništvu u srpskih koncentracijskim logorima Dalj, Stajićevo, Niš, Beograd, Sremska Mitrovica, gdje su neprestano psihički i fizički zlostavljani te mučeni. Nakon završetka rata njih 18, nažalost je  preminulo od posljedica rata.

Veći dio pripadnika koji je završio u srpskih logorima razmijenjen je 10. prosinca 1991., dok su ostali razmijenjeni 22. svibnja 1992. kod Lipovca i 14. kolovoza 1992. kod Nemetina. Svi oni te datume slave kao svoje nove rođendane.

Vrijeme Domovinskog rata, hrvatske svetinje najponosniji je dio hrvatske povijesti, temelj Hrvatske države jedino je i isključivo stvaran na žrtvi i krvi nas branitelja koji smo u tim vremenima bili jedini svjetionik nade. I zato ćemo uvijek biti ponosni na to. Vjerujem da većina hrvatskog  naroda cijeni i poštuje našu žrtvu. Danas ovdje pričamo o istini,  domoljublju i čovjekoljublju. Jer smo upravo mi pripadnici Posebne jedinice Ministarstva unutarnjih poslova pokazali svojim primjerom kako se stvarala naša Domovina i kako smo branili naš narod. Ponosni smo što pripadamo generaciji koja je imala privilegiju ostvariti stoljetne snove svih Hrvata. Dragi prijatelji, suborci, pripadnici Posebne jedinice Ministarstva unutarnjih poslova neka vas Bog čuva, neka čuva hrvatski narod, neka nam čuva jedinu domovinu Hrvatsku. Vama i vašim obiteljima želim dobro zdravlje i svu sreću u svim segmentima života.“ rekao je Zvonko Horvatić.

Izaslanik Ravnateljstva policije načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić u svom je govoru istaknuo „I ovom prilikom apeliram na sve one koji imaju bilo kakva saznanja o nestalim policajcima, da ih proslijede nadležnim institucijama.

Također izražavam zadovoljstvo što je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, dana 15. veljače 2023. godine, nakon gotovo 32 godine, donijelo rješenje o  priznavanju statusa Posebne jedinice Ministarstva unutarnjih poslova,  zadnjoj grupi policijskih službenika Policijske uprave Varaždin upućenoj u obranu Vukovara.

Konačno priznavanje statusa ovoj Jedinici s tolikim tragičnim gubitcima, iako s puno godina kašnjenja, jedino je logično rješenje i odavanje počasti njenim hrabrim pripadnicima.

Poštovane obitelji i poštovani pripadnici Jedinice, nema riječi kojima bih mogao zahvaliti na vašem doprinosu u stvaranju naše budućnosti, pa ću jednostavno reći, od srca vam hvala!“ zaključio je načelnik Benčić.

Nazočnima su se obratili i varaždinski župan Anđelko Stričak, međimurski župan Matija Posavec, župan Vukovarsko - srijemske županije Franjo Orešković, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda - ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića - saborski zastupnik Nikola Mažar.

Svečanost je svojim nastupom, izvođenjem himne i nekoliko pjesama, uveličao Tamburaški sastav „Biseri“. Za istaknuti je da su članovi ovog tamburaškog sastava hrvatski branitelji i to većinom policajci - branitelji Vukovara, zatočenici srpskih logora. Iako svi početnici u muzičkim vodama, članovi „Bisera“ pod vodstvom profesorice Nevenke Pandža, s velikim entuzijazmom vježbaju sviranje i gostuju diljem Hrvatske.
 
 
 
 

Stranica