Oprezno zbog učestalih prijevara

Slika /PU_V/vijesti/nove ilustracije/20200521_093542.jpg

Budite oprezni kada dogovarate kupovinu, ne plačajte u naprijed  

Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja.
Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Nude se usluge dovoza drva, šljunka, zemlje, pomoć u čišćenju kuća, dvorišta i slično.
Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju, razgovor, pomoć, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara.

U Varaždinskoj županiji bilježe se razni oblici prijevara, gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao policijski službenici, službenici banaka, djelatnici centara socijalne skrbi, općina, djelatnici za obnovu kuća, za usluge masaže, pomoć u i oko kuće, kupovina špeceraja, drva  i slično.

Ovim putem obavještavamo javnost da su policijski službenici proteklih dana evidentirali nekoliko situacija prijevara. Nepoznati počinitelji su nudili i obećali starijim osobama dostavu drva za zimu, ali su prethodno tražili novac za plaćanje drva, nakon čega ista nisu dostavili. Apeliramo da se usluge ne plaćaju u naprijed.
 
 
U cilju sprječavanja takvih i sličnih prijevara, svim građanima (posebice starije životne dobi) savjetujemo:
·         Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ!
·         Ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid! Ukoliko sumnjate telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze.
·         Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
·         Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama, te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!
·         Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!
·         Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!
Odrasli članovi obitelji koji brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete!

Stranica