Oprezno, motociklisti i mopedisti u prometu

Slika /PU_V/vijesti/ilustracije/motocikli.jpg

Dolaskom toplijeg i ljepšeg vremena te povoljnijih uvjeta vožnje, na našim prometnicama očekuje se sve veće sudjelovanje motocikala i mopeda.

Na području Policijske uprave varaždinske u 2021. godini dogodilo se 28 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači motocikla što je za 65% više nego prethodne godine. 1 vozač motocikla smrtno je stradao, 5 vozača motocikla zadobilo je teške tjelesne ozljede,  a 10 ih je lakše ozlijeđeno, dok je u ostalim prometnim nesrećama nastupila samo materijalna šteta. Vozači mopeda  tijekom 2021. godine sudjelovali su u 14 prometnih nesreća što je za 13% manje nego prethodne godine, smrtno nije stradao niti jedan vozač mopeda, 4 vozača mopeda zadobila su teške tjelesne ozljede,  a 7 ih je lakše ozlijeđeno, dok je u ostalim prometnim nesrećama nastupila samo materijalna šteta.

Početak motociklističke sezone najkritičnije i najopasnije je razdoblje vožnje za sve vozače tih kategorija vozila. Naime, nakon zimske stanke potrebno je ponovno obnoviti vještine upravljanja motociklom, posebice je to preporučljivo zbog stanja prometnica nakon zimskog održavanja (šljunak na kolniku i dr.), a ujedno se vozači osobnih automobila moraju adaptirati na pojavu motocikala na cestama. Stoga, na samom početku, apeliramo na navedene kategorije sudionika u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa kojima je regulirano njihovo ponašanje prilikom sudjelovanja u prometu, u cilju njihove osobne sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika preporučamo:

I. da provjere tehničku ispravnost uređaja na mopedima i motociklima, a to su:

·         uređaji za upravljanje vozilom

·         uređaji za zaustavljanje koji na motornim vozilima moraju biti ugrađeni i izvedeni tako da vozač može vozilo na siguran, brz i učinkovit način zaustaviti, bez obzira na stupanj opterećenja vozila i nagib ceste po kojoj se vozilo kreće te osigurati vozilo u nepokretnom položaju na cesti s nagibom; pod kočnim sustavom podrazumijeva se: radna kočnica i pomoćna kočnica

·         uređaji za osvjetljenje ceste i za davanje svjetlosnih znakova (svijetla)

·         uređaji za davanje zvučnih znakova

 II. da prije vožnje mopedom ili motociklom:

·         očiste vizir, stave zaštitnu kacigu na glavu i pravilno je zategnu

·         provjere tlak u gumama

·         upale dnevno ili kratko svjetlo

·         koriste zaštitnu opremu tijekom vožnje (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice), prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste)

·         ne upravljaju vozilom ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga

·         ne prerađuju uređaje za ispuh (auspuhe) na način da stvaraju preveliku buku u vožnji (osobito noću)

·         ako voze u skupini, da voze jedan iza drugoga

·         da se u vožnji pridržavaju dozvoljene brzine kretanja, da ne voze slalom između vozila; mopedi i motocikli su uski zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže predvide

·         da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnju, te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla

·         da brzinske mogućnosti svojih vozila testiraju na ovlaštenim poligonima, a ne na cestama. 
 

Ujedno, ostalim vozačima motornih vozila savjetujemo da budu svjesni i predvide prisutnost mopeda i motocikala na cesti, kao i da budu spremni na njihovu iznenadnu pojavu u blizini, naročito kada voze brzo, slalom između vozila, pretječu na nelogičnim i nedozvoljenim mjestima ili kada voze neposredno iza ili uz vozilo.

Vjerujemo da će vozači uvažiti ove naše savjete u cilju vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu, kako bi bilo što manje tragičnih događaja i kako bi se razina sigurnosti u cestovnom prometu podigla na još višu razinu.



Stranica