Održano 21. hodočašće hrvatske policije u Ludbregu

Slika \PU_V\vijesti\2020\ludbreg\1.jpg

U sklopu obilježavanja Svete nedjelje u Ludbregu, u petak, 4. rujna, održano je 21. po redu hodočašće hrvatske policije u svetište Predragocjene Krvi Kristove.

Hodočašće je predvodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a u koncelebraciji su sudjelovali i mons. Josip Đurkan – upravitelj ludbreškog svetišta, vlč. Ivica Horvat – policijski kapelan PU varaždinske, vlč. Vjekoslav Vidaček – policijski kapelan PU međimurske, vlč. Damir Vrabec – kapelan PU bjelovarsko-bilogorske, don Željko Rakošec – kapelan MUP – sjedište i Ravnateljstvo te svećenici susjednih župa i župnici hodočasnika koji su pristigli na hodočašće.

Misno slavlje u službi poslužitelja imali su bogoslovi varaždinske biskupije, a liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor ludbreških mladih „Trinitas“.
Svetište u Ludbregu u Varaždinskoj biskupiji, jedino je euharistijsko svetište u Hrvatskoj, a ujedno je i jedno od najvećih i najstarijih euharistijskih svetišta u Europi. Ovdje se hodočasti tijekom cijele godine, a velika proštenja u čast Svete Krvi Isusove održavaju se četiri dana uoči prve nedjelje mjeseca rujna.

Vojni ordinarijat tradicionalno u ovo vrijeme organizira hodočašće za djelatnike policijskih uprava sa sjevera hrvatske: varaždinske, međimurske, krapinsko-zagorske, bjelovarsko-bilogorske, koprivničko-križevačke i zagrebačke. Njima su se ove godine ponovno pridružili vojnici iz vojarne PUMA – 2. pješačke bojne, GOMBR-e Puma iz Varaždina, a po prvi puta i djelatnici Područnog ureda Civilne zaštite – Varaždin. Tradicionalno se hodočašću pridružuju i djelatnici Samostalne službe MUP-a za suradnju s Vojnim ordinarijatom, pomoćnici policijskih kapelana i udruge proistekle iz Domovinskoga rata s obiteljima poginulih i nestalih Hrvatskih branitelja.     

Zbog trenutne epidemiološke situacije i opasnosti koronavirusa, hodočašće je održano u reduciranom broju, uz održavanje svih potrebnih i propisanih mjera zaštite sukladno važećim preporukama stožera Civilne zaštite.

Svetom misnom slavlju prethodilo je pokorničko bogoslužje te su hodočasnici imali priliku ispovjediti se i primiti sakrament pomirenja. Na ovaj se dio hodočašća osvrnuo otac biskup kada je naglasio kako se u ovim krajevima naše Domovine hodočašće naziva i „proštenje ili proščenje“ – čime se naznačuje kako dolazak u proštenište ima svoj smisao u pristupanju stolu Gospodnjemu radosna i čista srca, opranoga u ispovijedi ili sakramentu pomirenja. Njemu su pristupili i nakon toga se pričestili mnogi hodočasnici.

Biskup se u homiliji osobito osvrnuo na zavjet Hrvatskog sabora kojim se obvezao izgraditi kapelu u Ludbregu, što je i učinjeno. Zavjetovali su se kako će izgraditi kapelu u Ludbregu jer je Božjom pomoći prestala kuga koja je harala ovim krajem. Današnja situacija u kojoj se nalazimo zbog pandemije COVID-a 19, poziva nas da se srcem utečemo u pomoć odozgo.
„Euharistija je sažetak i ukupnost naše vjere, da se naš način slaže s njom. A sveta pričest sa svoje strane potvrđuje naš način mišljenja, da nas ona transformira i euharistizira i da učini od nas euharistične ljude – ljude pune predanja u kojem god zvanju i pozivu bili, na kojem god mjestu živjeli i radili. Tijelo i Krv Kristova središte su i uporište kršćanskog života , no to su Tijelo i ta je Krv plod Kristove žrtve, pa je stoga nužno da svaki onaj i svaka ona ko se njima hrani, bude dionikom te iste njegove žrtve, prihvaćajući zajedno s njime Očevu volju za nas i prigrljujući zajedno s njime svoj križ koji susrećemo u poteškoćama, naporima i brigama svakodnevnog života kojih je sigurno velikom mnoštvo u životu svakog od nas“ istaknuo je biskup Bogdan.

Nakon svečanog euharistijskog slavlja hodočasnici su se ispunjeni Božjim blagoslovom uputili svojim kućama, svojem zvanju i službi, u svakidašnjicu.  

Stranica