Održana vježba Zajedno 2024. i Dan otvorenih vrata Policijske uprave varaždinske

  • Slika /PU_V/vijesti/2024/Dan otvorenih vrata 2024/VŽ Vijesti/naslovna 11.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Svi posjetitelji imali su priliku upoznali se s radom policijskih službenika Policijske uprave varaždinske, kao i svih žurnih službi.

Foto: PU varaždinska

Danas, 10. svibnja, s početkom u 10 sati, na Kapucinskom trgu u Varaždinu, u partnerstvu sa Policijskom upravom varaždinskom, održala se vježba pod nazivom Zajedno 2024. koju je organiziralo Sveučilište Sjever povodom međunarodnog Dana sestrinstva, zajedno sa svim žurnim službama Varaždinske županije.

Uz Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever, svoje vještine su demonstrirali policijski službenici PU varaždinske, djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Opće bolnice Varaždin, Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, Državne uprave za zaštitu i spašavanje te sanitetskog tima Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Kako bi se mladima približio policijski poziv, kao i svim drugim zainteresiranim građanima, u vremenu od 9 do 12 sati, na Kapucinskom trgu u Varaždinu, PU varaždinska organizirala je Dan otvorenih vrata u sklopu provođenja kampanje „Postani policajac/policajka“, na kojem je prezentiran tehničko-taktički zbor kroz rodove policije i to: interventnu, protueksplozijsku, prometnu policiju, vodiča službenog psa te prikaz kriminalističke tehnike, te su građani, a posebice srednjoškolci iz prve ruke mogli saznati kako postati policajac.

Posjetitelji su imali priliku razgledati opremu i tehniku koju policijski službenici koriste u svakodnevnom radu, a policijski službenici su u razgovoru s građanima i mladima objasnili te pokazali kako i čime radi policija. S obzirom da je raspisan natječaj Ministarstva unutarnjih poslova za upis za zanimanje policajac/policajka u školskoj 2024/2025. godini, svi zainteresirani kandidati za upis u Policijsku školu, isprobali su svoje vještine na pripremljenom poligonu za provjeru tjelesnih i motoričkih sposobnost potrebnih za upis.

Također su se zainteresiranima dijelili i promotivni materijali vezano za kampanju te pružale potrebne informacije u svezi uvjeta, načina natjecanja te prava i obveza vezano uz natječaj.

Velik interes mladih izazvali su djelatnici Interventne jedinice policije Policijske uprave varaždinske koji su izveli vrlo atraktivnu vježbu sprječavanja bijega i uhićenje počinitelja s mjesta događaja nakon počinjenog kaznenog djela razbojništva, kroz koju se pokazao zajednički rad i koordinaciju svih žurnih službi. Demonstracije navedenih vještina potaknule su mlade da se nakon pokaznih vježbi zadrže nešto duže na info punktu te da i sami isprobaju zaštitnu opremu i tehniku koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu.

Načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić tom je prilikom pozdravio sve prisutne te rekao „Zahvaljujem Sveučilištu Sjever kao glavnom organizatoru ove vježbe. Sve žurne službe su današnjom vježbom prikazale uigranost u određenim situacijama te su nam pomogle da vidimo koliko je bitna komunikacija i učinkovitost rada svih tih službi u određenim situacijama. Također ovom prilikom pozivam mlade koji žele raditi u policiji da se jave na natječaj postani policajac/policajka koji je sad u tijeku, kako bi svojim radom mogli doprinijeti sigurnosti svih naših građana i postati dio policijske obitelji. Zahvaljujem svim sudionicima koji su današnju vježbu izveli vrlo  kvalitetno i profesionalno te doista možemo biti bezbrižni jer ukoliko budemo imali ovakve situacije vidjeli smo da su sve naše žurne službe spremne odraditi svoj posao“.

Svoje iskustvo u školovanju na Policijskoj akademiji, kao i u radu u Policijskoj upravi varaždinskoj, s nazočnima je podijelila policijska službenica temeljne policije, Vedrana Gaća.

Također događaju su prisustvovali i gradonačelnik Grada Varaždina, Neven Bosilj te župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak.

Ministarstvo unutarnjih poslova trenutno ima raspisana dva natječaja. Jedan je namijenjen osobama koje nisu starije od 28 godina i završile su srednju školu, a riječ je o Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Drugi natječaj namijenjen je mladima koji nisu stariji od 19 godina i završili su prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju, a riječ je o upisu učenika u III. razred srednje Policijske škole ''Josip Jović''.

U oba programa školovanja polaznicima i učenicima osigurani su smještaj i prehrana, odora i sportska oprema, knjige i školski pribor, mjesečna naknada za osobne potrebe i dodatno osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, a kategorizirani sportaši imaju pravo i na pojačanu prehranu i nastavak trenažnog procesa.

Svi oni koji završe školovanje čeka siguran posao. Isto tako, Ministarstvo unutarnjih poslova omogućuje policijskim službenicima i nastavak školovanja na Veleučilištu kriminalistike i javne sigurnosti, a svi oni koje završe prekvalifikaciju ili srednju policijsku školu s prosjekom 5.0 imaju izravan upis.

Sve informacije o natječajima mogu se pronaći na web stranici Policijske uprave varaždinske, Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'', u bilo kojoj policijskoj postaji, na YouTube kanalu MUP-a i društvenim mrežama Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'', a zainteresirani informacije mogu dobiti i putem kontakt telefona Policijske škole ''Josip Jović'' 01/24 26 305 i 01/24 26 313.

BUDI ZAKON! POSTANI POLICAJAC/POLICAJKA
 

Stranica