Održana 4. sjednica Vijeća za prevenciju Općine Sračinec

Slika PU_V/vijesti/2012/01/20/1sracinec.jpg

Foto: PU varaždinska

U četvrtak, 19. siječnja u prostorijama Općine Sračinec održana je 4. sjednica Vijeća za prevenciju Općine Sračinec. Prva točka dnevnog reda bila je predstavljanje Programa prevencije za djecu i mlade na području Općine Sračinec, o čemu je bilo riječi na prošloj sjednici Vijeća, čiji su članovi iz Osnovne škole Sračinec i inicirali provođenje ovog projekta.Projekt je usmjeren na prevenciju svih negativnosti u ponašanju djece i mladih na području Općine Sračinec, s ciljem omogućavanja djeci i mladima kvalitetno i sadržajno provođenje slobodnog vremena, posebice tijekom vikenda.

Nakon što su definirani problemi i uočeni različiti oblici poremećaja u ponašanju kod djece i mladih, prišlo se prijedlogu ovog projekta koji bi obuhvatio djecu i maloljetnike rizične razvojne dobi kako bi isti na kvalitetan način provodili slobodno vrijeme i tako stjecali potrebne životne vještine da se u budućnosti odupru društveno neprihvatljivim nagovorima i izazovima s kojima će se susretati. Rad s djecom i mladima provodio bi se svake prve subote u mjesecu počevši od 28. siječnja sve do lipnja 2012. godine, u popodnevnim satima i to u prostorijama Doma kulture u Sračincu.Također, planiraju se i radionice i savjetovališta za roditelje koje bi se organizirale tijekom  veljače i travnja, po dva sata jednom mjesečno.

Do  mjeseca rujna izradit će se i evaluacija projekta, koja će biti analizirana na Vijeću za prevenciju. U nastavku sjednice, načelnik Policijske postaje Varaždin, Darko Blaži iznio je temeljne podatke o stanju sigurnosti u Općini Sračinec tijekom 2011. godine, nakon čega je zaključeno kako je po svim parametrima stanje sigurnosti zadovoljavajuće. Osim navedenog, na Vijeću za prevenciju razgovaralo se i o prevenciji obiteljskog nasilja i kriminaliteta djece i maloljetnika, te je usvojen prijedlog za izradu i distribuciju preventivnog letka kojim bi se sva domaćinstva na području Općine upoznala sa samozaštitnim mjerama u svezi kaznenih djela krađa, provalnih krađa u obiteljske kuće i različitih pojavnih oblika prijevara građana starije životne dobi. Član Vijeća, župnik Župe Sračinec ponudio je pomoć u realizaciji svih aktivnosti, od prostora za korištenje, do organizacije susreta mladih.

Članica Vijeća iz Crvenog križa Županije varaždinske, najavila je nastavak akcije „Kap dobrote“ kojom se na području Općine Sračinec pomaže starijim osobama i kroz edukaciju ih se upozorava na potrebnu samozaštitu od kaznenih djela. Načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, kao predsjednik Vijeća za prevenciju prihvatio je prijedlog ravnateljice Osnovne škole u Sračincu da se u predstojećem razdoblju razmotri, te da Općina  pomogne financirati projekt uvođenja alarmnog sustava i video nadzora u Područnu školu u Svibovcu Podravskom.



Stranica