Održana 16. sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju grada Varaždina

U srijedu, 14. studenog, održana je 16. sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju grada Varaždina na kojoj je pod prvom točkom dnevnog reda istaknuta problematika bicikala i biciklista na području grada Varaždina.

U srijedu, 14. studenog, održana je 16. sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju grada Varaždina na kojoj je pod prvom točkom dnevnog reda istaknuta problematika bicikala i biciklista na području grada Varaždina.

Obzirom da je utvrđena znatna prijavljenost ukradenih bicikala, prvenstveno na području grada Varaždina, od kojih su spomenute lokacije Stepinčeva ulica, Hallerova aleja, Slavenska ulica, naselje Banfica, te ulica Miroslava Krleže, policijski službenici Policijske postaje Varaždin provode preventivne i druge operativne radnje vezano uz navedenu problematiku.

Navedeno je da se i dalje provodi registracija bicikala putem registracijskih listića u „Info-centru“ za prevenciju kriminaliteta, u samoj Policijskoj postaji kao i u trgovinama koje prodaju bicikle, pri čemu se bicikli putem registracijskih listića unose u evidenciju Policijske postaje, te isti bivaju označeni oznakom „evidentiran“. Također, u narednom razdoblju dogovorena je podjela preventivnih letaka u kojem se apelira na mjere samozaštite, kao i zaštite bicikala, a koje će građanima dijeliti kontakt policajci.

Prisutnim članovima Vijeća, prikazana je prezentacija „Stop krađama bicikla“, čiji je cilj podizanje svijesti vlasnika bicikala, odnosno poduzimanje većih mjera zaštite kod ostavljanja i zaključavanja bicikala, a koja je pozitivno prihvaćena po članovima Vijeća.

U tom je smislu dogovoreno  da će se u istu osim preventivnih savjeta u vezi krađe i samozaštite bicikala, uvrstiti i propisani načini vožnje biciklom po kolničkoj traci, nogostupu, pješačkim prijelazima, pješačkoj zoni, kao i propisi o nošenju kacige, a što sve bi se putem lokalnih medija, tiska ili u školama (na CD-u ili prikladnoj brošuri) dostavljalo građanima.

Također će se u dogovoru s pročelnikom Odjela za komunalni sustav i urbanizam grada Varaždina, a temeljem Odluke o zabrani vožnje biciklom u pješačkoj zoni, zone vidljivo i jasno obilježiti vertikalnom i horizontalnom signalizacijom. Po uspostavi stanja, policija će se zajedno sa komunalnim redarima uključiti u nadzor poštivanja zabrane, s time da će se isti neko vrijeme upozoravati, a prema učestalim prekršiteljima će se poduzimati i represivne mjere. 

Pod drugom točkom dnevnog reda od strane čelnika Policijske postaje Varaždin izloženo je stanje kriminaliteta i prekršaja na području grada Varaždina, kojom prilikom je istaknuto zadovoljavajuće stanje sigurnosti uz još uvijek prisutan problem povećanja broja kaznenih djela općeg kriminaliteta, stanja sigurnosti u zonama odgojno-obrazovnih ustanova te ponašanja mladih na javnim površinama u gradu Varaždinu ( pijančevanja, devastacija infrastrukturnih objekata i drugo). U cilju da se i komunalni redari uključe u sprečavanje pijančevanja i vandalizma, Vijeću, odnosno gradonačelniku je predloženo da se dopunom Odluke o komunalnom redu predvidi mogućnost sankcioniranja takvih ponašanja izdavanjem obveznih prekršajnih naloga od strane redarstva na mjestu počinjenja prekršaja, a po uzoru na iskustva pojedinih gradova (Osijek, Karlovac).

Pod trećom točkom je istaknut preventivni projekt „Zdrav za 5“ koji se odnosi na edukaciju 8. razreda osnovnih škola, te 1. i 2. razreda srednjih škola, a u cilju prevencije ovisnosti o drogi, alkohola i igrama na sreću, a koji će policijski službenici Policijske uprave varaždinske provoditi u suradnji sa predstavnicima niza institucija. Pod posljednjom točkom dnevnog reda, u raspravu se je uključilo većina članova Vijeća. Na kraju sjednice dogovoreno je da će se gore navedene aktivnosti realizirati u što kraćem periodu, a u cilju održanja, tj povećanja stanja sigurnosti na području grada Varaždina.



Stranica