​Odana počast varaždinskim i svim drugim braniteljima i žrtvama Vukovara

  • Slika \PU_V\vijesti\2023\Vukovar odavanje počasti\vukovar_dan_sjecanja_vz_zupanija_2023 14.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predstavnici Policijske uprave varaždinske sudjelovali su i ove godine u odavanju počasti žrtvama Vukovara u Domovinskom ratu.

Foto: PU varaždinska i Varaždinska županija
 
Izaslanstvo Policijske uprave varaždinske u čijem je sastavu bio voditelj Službe za javni red i sigurnost Robert Rožmarić, načelnik Policijske postaje Varaždin Leonardo Sakač i pomoćnik voditelja Službe za javni red i sigurnost Krunoslav Canjuga, pridružilo se odavanju počasti Varaždinske i Međimurske županije.

Tom su prilikom uz njih, počast odali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet, branitelji i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2023. odali su posebnu počast braniteljima iz Varaždinske i Međimurske županije, koji su grad heroj branili 1991. godine.  

Od lipnja do rujna te godine u Vukovar je kroz sedam smjena ukupno poslan 1 121 pripadnik Policijske uprave Varaždin, koja je tada uključivala i sadašnju Policijsku upravu međimursku. Posljednja smjena je na ispomoć u grad heroj upućena 11. rujna 1991. godine, a brojala je 185 policijskih službenika tadašnjih policijskih stanica Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec. U Vukovaru su ostali sve do pada grada.

Život je izgubio 21 pripadnik zasebne postrojbe PU Varaždin, 67 je bilo ranjenih, a petorica se još uvijek vode kao nestali.

Nakon predaje, 20. studenog 1991. godine, u srpske je koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd odvedeno 119 pripadnika Zasebne postrojbe, gdje su maltretirani, premlaćivani i izloženi drugim teško zamislivim zvjerstvima u trajanju od 20 do 269 dana.

Izaslanstvo Varaždinske županije stoga je i ove godine položilo vijence i zapalilo lampione na Trpinjskoj cesti, koja je dobila naziv "groblje tenkova", kao i kod Borovo Commerca, tada najbolje opremljenog skloništa, koje je postalo i pričuvna bolnica, a koje je također pretrpjelo žestoke napade neprijateljske vojske.

„Danas se prisjećamo svih žrtava, a posebno doprinosa sjevera Hrvatske u Domovinskom ratu. Uz dva grada, dva simbola Domovinskog rata Knin i Vukovar, vezan je i sjever Hrvatske. Govorimo o ogromnoj žrtvi, o žrtvi koja ne blijedi. Prisjećajući se danas svih njih, molimo da se tragedija poput vukovarske više nikada ne ponovi. Danas kada je geopolitička situacija u svijetu zabrinjavajuća, žrtva naših branitelja je značajnija. Vjerujem da ćemo i narednih godina baštiniti zajedništvo, slobodu i ljubav prema domovini“ istaknuo je župan Stričak.

Prisutnima se obratio i župan Međimurske županije Matija Posavec. 

Teških ratnih dana i stradanja suboraca kod Borovo Commercea prisjetio se Dragutin Špac, vukovarski branitelj, pripadnik tadašnje PU Varaždin.

Vlč. Pavao Mesarić, župnik Župe sv. Martina biskupa Donja Voća predvodio je molitvu na Trpinjskoj cesti i kod spomen-obilježja Borovo Commerce. 

Svi zajedno su na Trpinjskoj cesti dočekali bivšeg pripadnika 7. gardijske brigade Puma Ivicu Nerera, koji je i ove godine odao počast žrtvama Vukovara i Domovinskog rata tako što je iz Varaždina u Vukovar stigao biciklom. 

Obilježavanje su uveličali i pripadnici Husarske garde Varaždinske županije,  Varaždinske građanske garde i Zrinske garde Čakovec.

Stranica