Obilježena 29. godišnjica stradavanja ratnih pripadnika SJP PU Varaždinske „RODE“

  • Slika \PU_V\vijesti\2020\rode\1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U junačkoj akciji 9. studenog 1991. godine smrtno je stradalo pet pripadnika "Roda", a 28 ih je ranjeno

Izvor: PU vukovarsko-srijemska

Na današnji dan prije 29 godina u pokušaju proboja obruča oko Vukovara, pripadnici Specijalne jedinice policije iz Varaždina „Rode“ izveli su vrlo hrabar, ali i rizičan i kako se ubrzo pokazalo pogibeljan napad na selo Karadžićevo.

Vijest o ovom pomno planiranom napadu stigla je do neprijatelja koji je, doznavši za namjere proboja, višestruko pojačao svoju obranu dovodeći na položaje nove snage u ljudstvu i tehnici. U jutarnjim satima 9. studenog 1991. godine u takvoj neravnopravnoj borbi smrtno su stradala četiri pripadnika Specijalne jedinice policije PU Varaždin te jedan pripadnik nestao.

U toj akciji svoje živote na oltar Domovine položili su Zvonko Kardoš, Branko Kos, Željko Pongrac, Mladen Kasun i Vlado Štampar. 28-ero djelatnika je teže ili lakše ranjeno, a Slavko Štrlek završio je u zarobljeništvu odakle je pušten nakon sedam mjeseci provedenih u koncentracijskom logoru.

Na mjestu stradavanja, kod Spomen obilježja njihovim žrtvama na izlazu iz mjesta Jarmina prema Karadžićevu, održan je komemorativni program u znak sjećanja na taj tužni dan u Domovinskom ratu za varaždinski i međimurski kraj.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast poginulim pripadnicima „Roda“ odali su predstavnici obitelji poginulih i nestalih pripadnika „Roda“, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova predvođeno g. Fabijanom Kapularom, načelnikom PU vukovarsko-srijemske s načelnicima PU varaždinske i PU međimurske, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda – g. Stevo Culej, predstavnici Udruge Specijalne jedince policije „Roda“, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, načelnik općine Jarmina, g. Andrija Draganić, načelnik općine Vinica, g. Marijan Kostanjevac te predstavnici drugih braniteljskih udruga.

U župnoj crkvi Sv. Vendelina u Jarmini vlč. Ivan Bešlić služio je svetu misu zadušnicu za smrtno stradale i nestale pripadnike SJP „Roda“.

Neka im je vječna hvala i slava!

Stranica