Obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

  • Slika \PU_V\vijesti\2024\Autoškola\20240626_120638.jpg
  • Slika

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama obilježava se 26. lipnja, a njime se nastoji upozoriti javnost na štetnost zlouporabe droga i njezinu povezanost s kriminalitetom.

Foto: PU varaždinska

Policijski službenici kroz svoj svakodnevni rad poduzimaju aktivnosti kojima je cilj suzbijanje kriminaliteta zlouporabe droga te otkrivanje počinitelja takvih djela, a pored represivnih aktivnosti, provodi se i niz preventivnih aktivnosti. Tijekom cijele školske godine u osnovnim i srednjim školama na području Varaždinske županije provode se preventivni projekti koji imaju za cilj mijenjanje stavova i senzibiliziranje djece i mladih o štetnim životnim navikama o raznim vrstama ovisnosti.

Pogreške vozača neizbježan su dio prometnog procesa. Na ponašanje tijekom upravljanja vozilom utječe niz različitih čimbenika kao što su osobne i psihofizičke sposobnosti  poznavanje prometnih propisa, stanje vozila i prometnica i drugo.  Na sposobnost upravljanja vozilom svakako znatno utječe konzumacija sredstava koja mogu izazvati ovisnost.

Koliko opojna sredstva utječu na sigurnost upravljanja motornim vozilom, policijski službenik za prevenciju Policijske uprave varaždinske Davor Bezak prezentirao je  kandidatima za vozače motornih vozila u jednoj autoškoli, u srijedu, 26. lipnja.

Tom je prilikom budućim vozačima motornih vozila napomenuto  da su vozači pod utjecajem sredstava alkohola ili ovisnosti podložniji  greškama, pogrešnim procjenama, smanjenoj koncentraciji i usporenim reakcijama i čestom precjenjivanju svojih vozačkih  sposobnosti. Upravo precjenjivanje vozačkih sposobnosti prilikom upravljanja vozilom može biti jedan je od uzroka prometnih nesreća posebno onih s težim posljedicama.

Stranica