Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

  • Slika /PU_V/vijesti/2021/Međunarodni dan nasilja nad ženama/lILY_sos telefon.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se dana 25. studenog.

Ovaj dan obilježava se u cijelome svijetu temeljem odluke Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, a u znak sjećanja na 25. studeni 1960. godine kada su brutalno ubijene sestre Patrie, Minerve i Marie Terese Mirabal u Dominikanskoj Republici od strane diktatora Rafaela Trujilla.
 
Policijska uprava varaždinska u suradnji sa Županijskim timom za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji je u četvrtak, 25. studenog 2021. godine na Franjevačkom trgu u Varaždinu od 10 do 12 sati obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tom prilikom su svim zainteresiranim građanima dijelili brošure te neposredno davali i savjete kako se zaštititi od nasilja i potrebi prijavljivanja nasilnika.
 
Cilj obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama bilo ono tjelesno, psihičko, spolno ili ekonomsko.  U posljednje 2 godine na našem Upravnom području nasilje se sve češće prijavljuje.
U prvih deset mjeseci ove godine Policijska uprava varaždinska evidentirala je 486 osoba oštećenih počinjenjem prekršaja po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima – Ured Varaždin ima sve više korisnika, tako u ovoj godini, do kraja listopada imala je 434 savjetovanja. Korisnici su najčešće žene u dobi od 35 do 45 godina života, žrtve kaznenog djela: obiteljskog nasilja, prijetnje, teških ili lakih tjelesnih ozljeda. Žrtve su najčešće bile u bliskim odnosima s počiniteljima .
 Uloženim naporima u prevenciju i intervenciju policije, sve više jača kazneno pravna zaštita žrtava nasilja u obitelji pa tako i žena.
 
Također i u Varaždinskoj županiji postoje sigurne, anonimne i besplatne telefonske linije koje su dostupne od 0 do 24 sata: žrtve nasilja pomoć mogu dobiti na broj 116-006 ili na broj 112.
 
Naglašavamo da se nasilje ne smije tolerirati, a pogotovo ne nasilje nad ženama i zato:  
 
O nasilju ne treba šutjeti, nasilja se ne treba sramiti, nasilje treba prijaviti!

Stranica