Obilježen Dan oslobođenja grada Varaždina

  • Slika PU_V/vijesti/2019/Oslobodjenje//IMG_9700.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na Kapucinskom trgu u Varaždinu, u petak je svečano obilježena 28. obljetnica Dana oslobođenja grada Varaždina te Dan branitelja Varaždinske županije

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar i zamjenica Sandra Malenica, uz izaslanika predsjednice Republike Hrvatske, generala Mladena Markača, izaslanika predsjednika Sabora, saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državnog tajnika Zdravka Jakopa, župana Varaždinske županije Radimira Čačića, načelnika PU varaždinske Predraga Benčića sa suradnicim, članove brojnih udruga proisteklih iz domovinskog rata i uz velik broj branitelja s područja grada i Županije.

Program je započeo mimohodom od Starog grada preko Trga Miljenka Stančića, Bakačevom ulicom, ulicom Ljudevita Gaja, Trgom kralja Tomislava i Gundulićevom ulicom. Kod križa zahvalnosti ispred crkve Svetog. Nikole položeni su vijenci i zapaljene svijeće te su se nakon zajedničke molitve svi sudionici uputili prema Kapucinskom trgu na središnju svečanost gdje su se postrojili predstavnici varaždinskih ratnih postrojbi sa ratnim zastavama te zastavama udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U svečanom stroju bili su pripadnici  Policijske uprave varaždinske, Specijalne jedinice policije Roda, 104. brigade, Odreda narodne zaštite Varaždin Orion, 5. bojne 1. A brigade Tigrova, 7. gardijske brigade Puma, vatrogasaca Grada Varaždina te 2. mehanizirana bojna Pume Varaždin. Nakon intoniranja himne Gradskog puhačkog orkestra HŽ Grada Varaždina, svim okupljenim braniteljima, članovima braniteljskih udruga i posjetiteljima obratili su se predstavnici branitelja, grada i županije te govornici u ime predstavnika državnih vlasti. Posjetitelji su na Kapucinskom trgu mogli razgledati izložbu tehnike i naoružanja hrvatske vojske, policije i vatrogastva.

„Riječ je o jednoj od najslavnijih bitaka u našoj dugoj, mukotrpnoj i slavnoj povijesti, bitke koja je značila i prekretnicu u Domovinskom ratu. Ove godine obilježavanje ima i druge dvije vrijednosti. Proslavili smo, naime, i 100 godina od prvoga oružanoga otpora i pobune protiv velikosrpske agresije još 1919. godine, a ove godine prvi put slavimo Dan oslobođenja s našim Pumama, koje su se vratile u svoj grad“ istaknuo je gradonačelnik Čehok.

Varaždinski župan Čačić tom je prilikom rekao „28 godina je prošlo od tih događaja, a kao da je bilo jučer, to osjećaju i svi koji su na bilo koji način sudjelovali u tome. To su bile intenzivne emocije straha, spremnosti na rizik... Ništa nije usporedivo s tim danima i svi oni koji su smogli hrabrost da brane slobodu zaslužuju poštovanje, a naročito oni koji su dali svoje živote. Isto tako, u Vukovaru su građani naše županije, uz građane Vukovara, dali daleko najveći doprinos. To se često zaboravlja. Zatim, tko je prvi ušao u Knin? Pume. Naša gardijska brigada. Recimo to jasno“.

Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, napomenuo je da je Domovinski rat temelj današnje neovisne, suverene, međunarodno priznate Republike Hrvatske te da su Varaždinci u te temelje zasigurno ugradili ono najbitnije - armaturu. „Upravo je ovdje u Varaždinu izvojevana prva velika pobjeda u Domovinskom ratu. Pobjeda kojom je Hrvatska doslovno naoružana. Zarobljavanjem cijelog 32. korpusa tzv. JNA došlo se do oružja neophodnog za obranu. Zarobljeno je 84 tenka, 66 transportera i 42 teška topa te pješačkog naoružanja za 10 brigada. Kroz policijske i vojne postrojbe, SJP Roda, 104. brigadu HV, 5. bojnu 1A brigade Tigrovi, koja kasnije prerasta u 7. gbr Pume, Varaždinci sudjeluju u obrani naše domovine od Vukovara, Novske, Pakraca, Lipika, Karlovca, Gospića, Zadra pa sve do Dubrovnika. Nema borbenog položaja s kojeg se nije čula nama lijepa i draga riječ "kaj". Posebno smo vezani za dva grada, dva simbola Domovinskog rata. Vukovar su do zadnjeg dana branili policajci tadašnje PU Varaždin a u Knin su prvi kročili pripadnici 7. gbr Puma. Vrijednosti koje su krasile naše branitelje trebale biti aktualne i dan danas: hrabrost, odlučnost, požrtvovnost, rad za bolje sutra“ rekao je Stričak.
 
 

Stranica