Obilježavanje Dana policije u Policijskoj upravi varaždinskoj

Slika PU_V/vijesti/2011/29/kaz/_slika.jpg

Blagdan svetog Mihaela - Dan policije, u Policijskoj upravi varaždinskoj i ove je godine obilježen nizom aktivnosti. Obilježavanje je započelo u ponedjeljak, 26. rujna. Tog je dana u jutarnjim satima održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi, kojoj se odazvalo 40-ak djelatnika svih organizacijskih jedinica Policijske uprave varaždinske.

Poslijepodne istog dana, u športskoj dvorani „Graberje“ u Varaždinu održan je tradicionalni malonogometni turnir na kojem je sudjelovalo 8 ekipa i to ekipa Opće bolnice Varaždin, ekipa varaždinskih novinara, ekipa Županije varaždinske, predstavnika pravosuđa, svećenika, veterinara, hotela „Turist“ i ekipa PU varaždinske. Prvo mjesto na turniru ove je godine osvojila ekipa Opće bolnice Varaždin, pobjedivši u finalnom susretu ekipu Županije. Na treće mjesto plasirala se ekipa PU varaždinske, pobjedom nad ekipom svećenika.

Program obilježavanja nastavljen je idućeg dana, 27. rujna. U 70.30 sati na Gradskom groblju Varaždin, načelnik Policijske uprave varaždinske Rade Sitar sa suradnicima, položio  je vijenac na spomen-obilježje stradalima u Domovinskom ratu. Počast poginulim i nestalim pripadnicima PU varaždinske paljenjem svijeća tom su prigodom iskazale i brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, Udruga umirovljenika PU varaždinske, te članovi obitelji poginulih i nestalih policijskih službenika. Ovu je počast predvodio vlč. Ivica Horvat, kapelan Policijske kapelanije PU varaždinske. Nakon toga je odana počast stradalim braniteljima, polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i prigodnim molitvama, u spomen-sobi i kod spomen-panoa u prostorijama Policijske uprave varaždinske.

S početkom u 9 sati, u varaždinskoj je katedrali održana sveta misa koju je predvodio varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak. Uslijedila je vježba koju su na središnjem varaždinskom trgu izveli policijski službenici Interventne jedinice policije PU varaždinske. Za napomenuti je da se u vremenu od 9 do 13 sati na Trgu kralja Tomislava cijelo vrijeme održavao program za djecu pod nazivom „Dan otvorenih vrata“, tijekom kojeg je oko 1 500 djece iz cijele Županije moglo razgledati izloženu policijsku opremu i tehniku, vozila i naoružanje, uz razne prezentacije i podjelu prigodnog promidžbenog materijala. Najveći interes djece pobudila su policijska vozila, posebice vodeni top, zatim psi za detekciju droga odnosno eksploziva, kao i već spomenuta, posebno atraktivna vježba Interventne policije. Ove su se godine u program „Dana otvorenih vrata“ uključila i osiguravajuća društva i to „Basler“, „Allianz“ „Euroherc“ i „Croatia osiguranje“, čiji su djelatnici također malim posjetiteljima podijelili balone, olovke i drugi promidžbeni materijal.

Svečana akademija povodom Dana policije održana je s početkom u 11.30 sati u Koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin. Akademiji su nazočili članovi obitelji poginulih, nestalih i preminulih policijskih službenika, brojni predstavnici lokalne samouprave,  pravosuđa, inspekcija, školstva, predstavnici susjednih policijskih uprava i policijskih uprava iz Republike Slovenije, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, bivši i sadašnji policijski službenici Policijske uprave i mnogi drugi.

Načelnik Policijske uprave varaždinske, Rade Sitar u svom je govoru upoznao sve nazočne sa stanjem sigurnosti na području Policijske uprave varaždinske, o rezultatima i planovima rada, te stalnim nastojanjima policijskih službenika na povećanju sigurnosti građana Županije varaždinske. Posebno je istaknuo zadovoljstvo radom svih vijeća za prevenciju kriminaliteta, koja su osnovana u svih šest gradova i u svim općinama, te na nivou Županije. Naime, kako je naveo, praćenjem rada i aktivnosti svih takvih vijeća, evidentno je da ona zaista ostvaruju svoju svrhu i da njihovi članovi jasno prepoznaju probleme pojedinih sredina i definiraju ciljeve kao i načine rješavanja takvih problema.

Također se osvrnuo i na sudjelovanje policijskih službenika PU varaždinske u Domovinskom ratu. Ove je godine, istaknuo je, svečano obilježeno nekoliko važnih obljetnica koje su nas prisjetile „ranih devedesetih“ kad su se policajci s varaždinskog područja, neustrašivi i naoružani velikim entuzijazmom i ponosom, uključili u obranu Hrvatske i to od samog početka pa sve do kraja Domovinskog rata. Posebno je govorio o najvažnijima, o Specijalnoj jedinici policije PU varaždinske „Roda“, o oslobođenju Varaždina 22. rujna 1991. godine, te o sudjelovanju varaždinskih policajaca u obrani Vukovara, posebno posljednjoj Zasebnoj postrojbi čijih je 185 policijskih službenika u Vukovar upućeno 11. rujna 1991. godine i ostalo sve do njegovog pada, a koja je među postrojbama koje su doživjele najtragičnije posljedice u Domovinskom ratu. Od 185 policijskih službenika, poginuo je 21, za petoricom se još traga i vode se nestalima. 119 policijskih službenika odvedeno je u koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd. Ranjeno je 66 policijskih službenika. Od posljedica rata i logora, nakon rata je preminulo petero pripadnika Postrojbe

Prigodnim su se govorima, nazočnima potom obratili zamjenik gradonačelnika grada Varaždina,  Zlatko Horvat, te zamjenik župana Varaždinske županije, Milan Pavleković. Uslijedila je podjela pohvalnica za 15-oro djelatnika Policijske uprave varaždinske, za istaknutu požrtvovnost, te osobni i profesionalni doprinos učvršćivanju ugleda i promicanju povjerenja u rad Policijske uprave varaždinske. Tijekom svečane akademije prigodnim su programom nastupili učenici Glazbene škole Varaždin, te članovi Društva „Naša djeca“ Varaždin.

Tijekom cijelog ovog tjedna posjećuju se  obitelji poginulih i nestalih pripadnika Policijske uprave varaždinske u Domovinskom ratu.



Stranica